Kuvaus
Henkilöstöraportin tehtävänä on tukea strategista henkilöstöjohtamista. Sen avulla seurataan kunnan henkilöstön tilaa, kehitystä sekä henkilöstösuunnitelman toteutumista. Henkilöstöraportissa kuvataan henkilöstöä koskevia määrällisiä ja laadullisia tunnuslukuja.
Henkilöstöraportin tiedot perustuvat mm. henkilöstöhallinnon ja työterveyshuollon palveluntuottajan tietojärjestelmistä kerättyihin sekä kunnan työsuojelutoimikunnalta saatuihin tietoihin. Tietojen keräämisessä on noudatettu Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n antamaa henkilöstöraporttisuositusta yhdenmukaisesti kerättävien ja raportoitavien tunnuslukujen osalta.
Henkilöstöraportti kattaa kuntaan työ- ja virkasuhteessa olevan henkilöstön. Osaa tunnusluvuista seurataan vain vakinaisen henkilöstön osalta. Henkilöstöraportti käsitellään ensin kunnan yhteistyötoimikunnassa sekä kunnanhallituksessa. Tämän jälkeen henkilöstöraportti esitellään kunnanvaltuustolle itsenäisenä asiakirjana samanaikaisesti tilinpäätöksen kanssa. Esihenkilöt käyvät henkilöstöraportin läpi alaistensa kanssa.
Puumalan kunnan henkilöstömäärä oli 66 henkilöä vuonna 2024. Henkilöstöstä 77 % oli vakituisessa palvelussuhteessa, mikä on enemmän kuin Manner-Suomen kuntien keskiarvo 72 %. Kunnan henkilöstöstä suurin osa työskentelee hyvinvointipalvelujen toimialalla. Henkilöstön keski-ikä on 50,9 vuotta, mikä on korkeampi kuin koko kunta-alan keski-ikä. On nähtävissä, että keski-ikä nousee lähivuoisien aikana edelleen. Naisia on 67 % koko henkilöstöstä.
Vuonna 2024 henkilöstökulut kasvoivat hieman, mutta pysyivät pääosin edellisten vuosien tasolla.
Työterveyshuollon kustannukset kasvoivat 77 %, mikä on merkittävä nousu. Työterveyshuollon hinnankorotuksilla on ollut suuri vaikutus kokonaiskustannusten kasvuun. Lisäksi työterveyshuollon käyntimäärien kasvu oli edellisvuoteen verrattuna noin 21 %. Voimassa olevan työterveysyhteistyösopimuksen mukaan henkilöstö on voinut varata lääkäriaikoja ilman työterveyshoitajan tai sairaanhoitajan hoitotarpeen arviointia. Lisääntyneet käyntimäärät ja käynteihin liittyvät laboratorio- ja kuvantamistutkimukset ovat myös kasvattaneet kustannuksia. Kustannusten nousu edellyttää tarkastelua ja mahdollisten säästötoimenpiteiden arviointia.
Pitkät sairauspoissaolot vähenivät hieman, mutta lyhyiden poissaolojen määrä kasvoi. Työhyvinvointikyselyn tulokset olivat pääosin positiivisia, mutta kehittämiskohteitakin löytyi. Vaikka tulokset olivat pääosin positiivisia, on tärkeää jatkaa panostusta kehittämiskohteisiin, kuten sisäiseen viestintään ja johtamiseen. Työhyvinvointia on edistetty monin eri toimin, kuten tapahtumilla ja koulutuksilla.
Henkilöstön osaamiseen on panostettu, mutta koulutusmäärärahoja jäi käyttämättä. Palaute- ja tavoitekeskustelut on käyty suuren osan henkilöstöstä kanssa. Yhteistoiminta on toteutunut suunnitellusti.
Puumalan kunnan henkilöstötilanne on vakaalla tasolla. Henkilöstön ikärakenne on kuitenkin haaste, sillä iso osa henkilöstöstä on lähellä eläkeikää. Seuraavan viiden vuoden sisällä on eläköitymässä arviolta kahdenksan henkilöä. Työhyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen panostaminen on jatkossakin tärkeää, jotta kunta pysyy houkuttelevana työnantajana myös tulevaisuudessa.
Henkilöstöraportti vuodelta 2024 on liitteenä.
Yhteistyötoimikunta käsittelee henkilöstöraportin vuodelta 2024 kokouksessaan 20.3.2025.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.