Kuvaus
Seurana Oy on vuonna 2017 perustettu valtakunnallinen vanhusseurapalvelu, joka tuo toiminnallaan kuntien vanhuspalveluihin sekä hyvinvointia että vaikuttavuutta. Vanhus- ja vammaisneuvosto tutustui Seurana Oy:n vanhusseurapalveluun alkusyksystä 2023. Puumalan vanhus- ja vammaisneuvosto päätti syyskuun 2023 kokouksessaan (18.9.2023 § 29) viedä asian pilottihankkeen ideana hyvinvointilautakunnan käsittelyyn. Hyvinvointilautakunta päätti lokakuun kokouksessaan (9.10.2023 § 57), että Puumala lähtee mukaan Seurana Oy:n vanhusseurapalvelun pilottihankkeen toteuttamiseen Puumalassa. Pilotti alkoi keväällä 2024.
Hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja on saanut selvityksen toteutuneesta toiminnasta Puumalassa Seurana Oy:n toimitusjohtaja Mirka Saariselta. Tämä koonti käytiin läpi vanhus- ja vammaisneuvoston kokouksessa ja se käsitellään myös hyvinvointilautakunnan kokouksessa. Vanhus- ja vammaisneuvosto päätti esittää (10.9.2024 § 19) hyvinvointilautakunnalle Seurana Oy:n palvelun jatkamista Puumalassa siten, että kunta olisi mukana toiminnassa kustantamalla osan asiakkaille tulevista maksuista. Vanhus- ja vammaisneuvosto päätti esittää hyvinvointilautakunnalle myös, että hyvinvointilautakunta rajaisi niiden asiakkaiden vuosittaisen määrän, joiden Seurana-palvelun kustannuksiin kunta osallistuisi. Vanhus- ja vammaisneuvosto
valtuutti hyvinvointi- ja kulttuurijohtajan tekemään laskelmia toiminnan jatkomahdollisuuksista Puumalassa talousarvion näkökulmasta.
Seurana Oy:n pilotti maksoi kunnalle verottomana 7 920 euroa. Pilottikokeilu on pidentynyt ajallisesti, koska asiakkaiden saaminen ei ole ollut helppoa. Kun pilotti loppuu, on asiakkaan maksettava vanhusseurapalvelusta itse, mikäli hän haluaa kyseistä palvelua jatkossakin. Maksullinen toiminta ei ole kaikille taloudellisesti mahdollista.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi
Puumalan kunta on mukana Seurana Oy:n vanhusseurapalvelussa jatkossa (vuoden 2025 alusta) siten, että talousarvioon varataan kyseiseen toimintaan 5 000 euroa. Vuosittainen osallistujamäärä, jolla on mahdollisuus osallistua toimintaan, on maksimissaan 10. Näin yksittäisen asiakkaan vuosittainen korvaus kunnan osalta on maksimissaan 500 euroa. Avustusta jaetaan hakujärjestyksessä. Avustusta jaetaan vuosittain siihen asti, kunnes vuosittainen euromäärä on käytetty. Jos hakijoita on enemmän kuin 10, jää osa hakijoista jonoon seuraavalle vuodelle.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.