Kuvaus
Kouluväkivallan kohteeksi joutuminen rikkoo perustuslain mukaisia oikeuksia, sillä oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen voivat horjua. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus hänen hyvinvoinnilleen välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon. Kouluyhteisössä tulee huolehtia oppilaiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista siten, että fyysisen turvallisuuden lisäksi huomioidaan myös oppilaiden psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus. Oppilailla on myös oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.
Kouluväkivalta aiheuttaa useita kielteisiä ja pitkäkestoisia seurauksia lasten ja nuorten kehitykselle. Tämän vuoksi on olennaista ehkäistä kouluväkivaltaa vahvasti ja tehokkaasti sekä puuttua napakasti esiin tuleviin väkivaltatapauksiin viipymättä. Varhainen puuttuminen on tärkeää myös väkivallan tekijän kannalta, jotta ei-toivotun käyttäytymisen kierre saadaan katkaistua.
Puumalan yhtenäiskoulussa työstettiin lukuvuoden 2023-2024 aikana Väkivallaton Puumalan yhtenäiskoulu -asiakirjaa, joka valmistui alkukesästä 2024. Väkivallaton Puumalan yhtenäiskoulu on elävä asiakirja, joka muuttuu ja kehittyy tarpeiden, tilanteiden ja kokemusten myötä. Sitä täydentävät useat muut yhtenäiskoulussa käytössä olevat ohjeet, oppaat, suunnitelmat ja asiakirjat. Näitä ovat esimerkiksi opetussuunnitelma, opiskeluhuoltosuunnitelma, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, koulukohtaiset järjestyssäännöt sekä koulun määrittämät kurinpito- ja puuttumistoimet.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi
Hyvinvointilautakunta päättää merkitä Väkivallaton Puumalan yhtenäiskoulu -asiakirjan tietoonsa saatetuksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.