Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Pistohiekan sataman toisen vaiheen hankehakemus ja sitoutuminen omarahoitusosuuteen

PuuDno-2023-27

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi
  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntaliitossa on avoinna seuraava haku: Uudistuva ja osaava Suomi ohjelman 2021-2027 kevään 2024 JTF-haku kuntien ja kuntayhtymien perusrakenteen investointihankkeille. Hakuaika on 8.1.-16.2.2024. Rahoitettavien hankkeiden on oltava Etelä-Savon alueellisen JTF-suunnitelman mukaisia.

Puumalan kunta on valmistellut hakuun hankkeen nimeltä Pistohiekan sataman toinen vaihe. Hankkeeseen on varauduttu kunnan talousarvion investointiosassa (kohta Pistohiekan laituri) seuraavalla tavalla: toimintamenot 200 000 e (ALV 0), haettava tukirahoitus eli toimintatulot 120 000 e ja toimitakate eli kunnan oman rahoituksen osuus 80 000 e. Hankesuunnitelman luonnos on liitteenä. Hankkeessa jatketaan venesatamakokonaisuuden rakentamista. Oheismateriaalissa 1 on laskettuna kaksi vaihtoehtoista mallia.

Vaihtoehto 1:

Hankkeessa rakennetaan laituri, joka mahdollistaa risteilyliikenteen Pistohiekalle. Investointihanke sisältää nykyisen louhepenkan jatkamisen noin 12 metrillä. Louhepenkan jatkoksi tulee noin 20 metriä pitkä betoniponttonilaituri, joka yhdistetään kulkusillalla louhepenkkaan. Laiturin sivuun toteutetaan jo olemassa olevan laiturin suuntaisesti toinen, noin 40 metriä pitkä betoniponttonilaituri, jonka toinen kylki jätetään vapaaksi kulkusilloista/puomeista. Tämä vapaa kylki mahdollistaa isompien alusten kiinnittymisen. Todennäköistä on, että ratkaisu vaatii Aluehallintoviraston vesiluvan päivittämisen ja kustannukseen on varauduttu hankebudjetissa. Vesiluvan päivittäminen tarkoittaa sitä, että aikataulullisesti louhepenkkaa voitaisiin rakentaa loppukeväästä 2024 (olemassa olevan luvan puitteissa), mutta laitureiden tilaus ja asennus voi tapahtua syksyllä 2024 Avin päätöksen jälkeen. Tämän vaihtoehdon kokonaisbudjetti on noin 200 000 e (ALV 0). Tällöin kunnan osuus eli 30 % olisi 60 000 e ja haettavan tuen osuus 140 000 e eli 70 %. Luvan päivityksestä on käyty keskustelu valvovan viranomaisen eli ELY-keskuksen kanssa.

Vaihtoehto 2:

Investointihankkeessa rakennetaan voimassa olevan vesiluvan mukaisesti pidempi louhepenkka/aallonmurtaja, jonka sivuun kiinnitetään betoniponttonilaituri. Laiturin toinen kylki jätetään puomeista/kulkusilloista vapaaksi isompien alusten rantautumista varten. Tämän vaihtoehdon budjetti olisi noin 270 000 euroa. Tällöin kunnan osuus 30 % olisi noin 81 000 e ja haettavan tuen osuus noin 189 000 e eli 70 %. Vaihtoehto sisältää kuitenkin riskin siihen, että rannan syvenemisestä johtuen louhetta menee alustavaa laskentaa enemmän, mikä voi nostaa kustannusta olennaisesti. Kohteesta on syvyystiedot ja erilliset mittaukset toteutettuna ja alustava laskenta on toteutettu näihin pohjaten, mutta silti riski voi realisoitua.

 

Lisäksi satamaan investoidaan esteettömän liikkumisen mahdollistava kulkuramppi sekä sähköt ja toteutetaan sähköveneiden latausmahdollisuudet. Hankkeessa investoidaan myös kanoottilaituri, joka mahdollistaa ohjelmapalveluyrittäjien toiminnan kohteessa. Nämä kustannukset on huomioitu kummankin vaihtoehdon laskennassa.

Hankkeen kohderyhmiä ovat majoitus- ja ravintolayrittäjät, ohjelmapalveluyrittäjät, veneliikenteen harjoittajat, vakituiset asukkaat, vapaa-ajan asukaat, veneilijät, matkailijat ja pyöräilijät.

 

Pohjaehdotus on, että rahoitushakemus jätetään rahoittajalle vaihtoehtoon 1 perustuen, jolloin hankkeen kokonaisbudjetti on 200 000 euroa (ALV 0). Haettavan tuen osuus on 70 %, mikä vastaa 140 000 euroa. Kunta laittaisi hankkeeseen omarahoitusta 60 000 euroa.

 

Hankehakemuksen luonnos on liitteenä.

Kustannusarviot ja vaihtoehtotarkastelut sekä mallikuvat ovat oheismateriaalina.

Avin vesilupa on oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta hakee Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) rahoitusta Pistohiekan sataman toinen vaihe -hankkeeseen ja sitoutuu hankkeeseen 30 %:n omarahoitusosuudella, mikä vastaa 60 000 euroa (ALV 0).

Kustannukset ja rahoitusosuudet kohdennetaan investointikohtaan "Pistohiekan laituri".

 

Keskustelun kuluessa päätösehdotusta muutettiin seuraavasti:

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta hakee Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF) rahoitusta Pistohiekan sataman toinen vaihe -hankkeeseen vaihtoehto 2 mukaisesti ja sitoutuu hankkeeseen 30 %:n omarahoitusosuudella mikä vastaa 120 000 euroa (ALV 0).

Lisäksi kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen:

Valtuusto päättää muuttaa investointikohtaa Pistohiekan laituri seuraavalla tavalla:

  • toimintamenoihin varataan 400 000 euroa
  • toimintatuloihin 280 000 euroa
  • toimintakatteeksi 120 000 euroa

Kustannukset ja rahoitusosuudet kohdennetaan investointikohtaan "Pistohiekan laituri".

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.