Vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Ikääntyneiden asumisen kehittämisen hyviä käytäntöjä kunnissa ja hyvinvointialueella -raportti

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Ympäristöministeriö on julkaissut Ikääntyneiden asumisen kehittämisen hyviä käytäntöjä kunnissa ja hyvinvointialueella -raportin, jossa kuvataan Ikäohjelmassa vuosina 2020–2023 toteutettujen ikääntyneiden asumisen kehittämishankkeiden hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä kunnista ja hyvinvointialueilta. Kuvaukset pohjautuvat hankkeiden tuottamiin materiaaleihin sekä haastatteluaineistoon.

Teemoittain jäsennetyllä esittelyllä tuodaan näkyviksi ikääntyneiden asumisen kehittämisen laaja-alaista luonnetta ja erilaisia ratkaisuja ikäystävällisyyden tukemisessa. Ikääntyneiden kotona asumisen mahdollistaminen edellyttää kuntien aktiivista ja monipuolista asumisen ennakointia ja varautumista sekä toimintamalleja kuntien ja hyvinvointialueiden väliseen yhteistyöhön.

Raportissa tuodaan esille sitä, miten kunta voi tukea ikääntyneitä asukkaita neuvonnalla. Myös erilaisilla avustuksilla voidaan parantaa asuntojen soveltuvuutta ikääntyville. Asuinalueiden ikäystävällisyyden ja yhteisöllisyyden vahvistamisella edistetään arjessa pärjäämistä ja hyvinvointia. Monipuolisen asuntokannan tuottamiseksi hyvinvointialueilla kehitetään sosiaalihuoltolain mukaista yhteisöllisiä asumista ja kunnissa muita välimuotoisia asumisratkaisuja ikääntyneille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee Ikääntyneiden asumisen kehittämisen hyviä käytäntöjä kunnissa ja hyvinvointialueella -raportin keskeisistä asioista ja merkitsee ne myös tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskusteli Ikääntyneiden asumisen kehittämisen hyviä käytäntöjä kunnissa ja hyvinvointialueella -raportin keskeisistä asioista ja merkitsi ne tietoonsa saatetuksi.