Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Vastaus selvityspyyntöön

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Yksityishenkilö on lähestynyt kunnan viranhaltijoita ja kunnanhallitusta oheismateriaalina olevalla kirjelmällä. Kirjelmä koskee Puumalan itäosien kaavamuutosta, joka tuli lainvoimaiseksi vuonna 2021. Kunnanhallitus on käsitellyt kaavamuutoksen voimaantuloa kokouksessaan 21.6.2021 §100. Tätä ennen kaavamuutoksesta oli valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu (12.2.2020) oli hylätä valitukset ja jättää tutkimatta valitukset siltä osin, kun kyse oli kanteluluontaisista huomautuksista koskien kunnan viranhaltijoiden toimintaa.

Kyseiselle Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätökselle haettiin valittajien toimesta valituslupaa Korkeimmasta hallinto-oikeudesta, mutta valituslupahakemus hylättiin ja Korkein hallinto-oikeus ei siten antanut ratkaisua valitukseen. Korkein hallinto-oikeus antoi päätöksensä 16.3.2021. Valituksen tekijä vaati, että Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös pitää kumota. Yhtenä perusteena vaatimukselle oli se, että kiinteistöä 623-440-1-9 koskevassa esisopimuksessa on määritelty, että lopullinen kauppa tullaan allekirjoittamaan viimeistään 31.12.2018, mutta kauppa ei ole toteutunut. Esisopimusten mukaiset kaupat eivät rekisteritietojen pohjalta ole edelleenkään toteutuneet. 5.12.2023 päivätyt lainhuutotodistukset ovat oheismateriaalina.

Valituksen tekijä pyytää 30.10.2023 päivätyssä kirjeessä kunnanhallitukselta selvitystä siitä, miten Enolan (623-430-1-80) rakennusoikeus saadaan kumottua. 

Kunta pyysi jo vuonna 2021 Kuntaliiton näkemystä siihen, onko kunnalla ollut seurantavastuuta ko. kaupan toteutumisesta prosessin aikana. Kuntaliiton lakimiehen vastauksen mukaan kunnalla ei ole kauppojen toteutumiseen liittyvää yleistä seurantavelvollisuutta. Kuntaliiton mukaan kunnalla ei voida katsoa olevan myöskään minkäänlaista velvollisuutta hakea tuomion purkua tai ryhtyä muihin toimenpiteisiin tilanteessa, jossa kaavoituksen perusteina olevien esisopimusten mukaisia kauppoja ei mahdollisesti lopullisesti toteutetakaan. Kaavapäätös on aikanaan tehty esisopimuksiin perustuvan maanomistuksen yhtenäisyyden perusteella ja myös hallinto-oikeuden ratkaisussa on maanomistusta pidetty esisopimuksiin perustuen yhtenäisenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä selvityspyynnön tietoonsa saatetuksia ja antaa selvityspyyntöön kuvaustekstin mukaisen vastauksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.