Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 179 Kuntalaisaloite: Kylätuvan toimintaraha ja kuntoutumista edistävät hyvinvointi- ja liikuntapalvelut muissa kunnissa

PuuDno-2022-225

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Kylätuvän käyttäjät ovat tehneet kunnalle aloitteen kylätuvan toimintarahan kasvattamisesta sekä kuntoutumista edistävistä hyvinvointi- ja liikuntapalveluista muissa kunnissa. Aloite on oheismateriaalina.

Vuoden 2024 talousarviossa (kustannuspaikka 5023) kylätuvalle on varattu määrärahaa yhteensä 3 620 euroa. Kahvituksen toteuttamiseen on varattu 200 e kuukaudessa eli 2 400 euroa vuodessa. Vuoden 2022 tilinpäätöksessä toteuma ollut 1 836 euroa ja talousseurannan mukaan lokakuun loppuun mennessä toetuma oli vuoden 2023 osalta 53 %. Siten voi katsoa, että nykyinen määräraha on riittävä. Matkustuskustannuksiin on varattu 250 euroa ja muihin hankintoihin yhteensä 900 euroa.  

Kylätuvan tilat ovat käyttäjille maksuttomat ja myös Eloisalle maksuttomat. Tila on avoin kaikille.

Aloitteessa ehdotetaan, että kylätupa saisi käyttöön auton, joka mahdollistaisi retket lähikuntiin kerran kuukaudessa. Kunta on Kylätuvan toiveesta tähän saakka tukenut retkien järjestämistä (esim. keilaus) osallistumalla matkakustannuksiin. Näin voidaan toimia myös jatkossa määrärahan puitteissa. Lisäksi kunta kannustaa kylätupalaisia osallistumaan Puumalassa järjestettävään suhteellisen laajaan liikunta- ja kulttuuritoimintaan. Näin ollen kunta ei osoita kylätuvan käyttöön omaa autoa.

Lisäksi aloitteessa ehdotetaan, että Puumalan kunta tukisi haavoittuvassa asemassa olevia kuntalaisia tekemällä sopimuksen lähikaupungin/kunnan (kuten Mikkeli) kanssa erityisliikuntaryhmäläisten hyvinvointi- ja liikuntapalveluista. Kunta toteaa, että Puumalassa on ohjattuja ryhmiä laajasti ja työttömille kansalaisopisto mahdollistaa yhden maksuttoman kurssin vuodessa. Myös kuntosali on maksuton. Kunta toteuttaa liikuntaneuvojan palveluja, jotka ovat kaikille maksuttomia ja avoimia. Uimahalliretkiä toteutetaan Juvan uimahalliin. Siirtymä haja-asutusalueelta kirkonkylään eli bussin lähtöpaikkaan tulisi tehdä joka tapauksessa jostakin suunnasta Puumalaa, olisi retken suunta sitten vaihtoehtoisesti Mikkeli tai Imatra.

Kylätuvalla järjestetään Viadian kautta ruuanjakelua. Kunnalla on valmius palkata palkkatuen turvin Kylätuvalle työntekijä, joka kehittäisi ja ylläpitäisi toimintaa yhteistyössä Eloisan työntekijöiden kanssa. Kylätuvalla on sen avoinna ollessa eri päivinä mielenterveys- ja päihdetyöntekijä sekä sosiaaliohjaaja.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää antaa aloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Eloisa / Puumalan sosiaalityöntekijä