Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Puumalan kunnan lausunto: Valtion väyläverkon investointiohjelma vuosille 2025-2032

PuuDno-2022-233

Valmistelija

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Väylävirasto laatii vuosittain valtion väyläverkon 8-vuotisen investointiohjelman osana valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman, Liikenne 12 –suunnitelman, toimeenpanoa. 

Investointiohjelmassa esitetään lähivuosien tärkeimmät liikenneinfrahankkeet, jonka talouskehyksen määrittelee Liikenne 12-suunnitelma. Vuosia 2025-2032 koskeva investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita. 

Väylävirasto pyytää lausuntoja luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2025-2032.

Väylävirasto pyytää avoimella lausuntopyynnöllä vuosittain päivitettävästä investointiohjelmasta lausuntoja, jonka kautta erilaiset vaikutukset ja tieto tulee näkyväksi.
Väylävirasto pyytää tarkastelemaan investointiohjelman luonnosta erityisesti seuraavien kysymysten kautta:

  1. Onko mielestänne investointiohjelmassa kokonaisuutena onnistuttu vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin ja muuttuneeseen toimintaympäristöön?
  2. Ovatko investointiohjelman perustelut vaikutusten kautta tasapuoliset ja selkeät?
  3. Miten muuttaisitte investointiohjelmaa Liikenne 12 mukaisen liikennemuotokohtaisen talouskehyksen puitteissa ja miten perustelette muutosten paremmat vaikutukset?
  4. Miten kehittäisitte investointiohjelman laatimisen prosessia, sen päivittämistä ja seurantaa?
  5. Minkä investointiohjelman ulkopuolisten kohteiden suunnittelua tulisi vaikuttavuuden perusteella edistää lähivuosina?
  6. Miten muuten haluatte kommentoida investointiohjelmaa?

Väylävirasto pyytää toimittamaan lausunnot Lausuntopalvelun kautta, www.lausuntopalvelu.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää antaa  Väyläviraston investointiohjelmasta vuosille 2025-2032 seuraavan lausunnon.

Puumalan kunnalla ei ole huomautettavaa investointiohjelman valmisteluun.

Investointiohjelman perustelut vaikutusten kautta ovat selkeät ja melko tasapuoliset. Investointiohjelman hankearvioitujen maantie- ja ratahankkeiden hyötyjen kohdentuminen maakunnittain ei ole kuitenkaan täysin tasapuolinen, vaikka laskettaisiin hyödyt suhteutettuna asukaslukuun.  

Investointiohjelmaan sisältyvien perusväylänpidon parantamishankkeiden kohdentamista maantieverkon kunnon kohentamiseen tulisi lisätä. Varsinkin puutavarakuljetusten ongelmaton toteuttaminen on yhä haasteellisempaa huonokuntoisilla tieosuuksilla, joilla on paljon kumipyöräkuljetusta. Kuten ohjelmassa todetaan, liikenneturvallisuuden suurimmat haasteet ovat tieliikenteessä ja ne korostuvat huonokuntoisten teiden, raskaan liikenteen ja kesäisin kasvavan henkilöliikenteen yhtälössä. 

Kuten investointiohjelmassa todetaan, pyörämatkailun merkittävä lisääntyminen aiheuttaa maantieverkolla kehittämistarpeita, myös Puumalassa. 

Puumalan kunta kannattaa esitettyä Saimaan raakapuukuljetuksiin käytettävien vesiväylien parantamista noin 2,1 miljoonalla eurolla.

Puumalan kunnan alueella tärkein investointikohde tarkastelujaksolla on jo kauan odotettu Hätinvirran lossin korvaaminen sillalla. Kiinteä yhteys mahdollistaa vapaan kulun saariston ja mantereen välillä, sekä nopeuttaa ajoneuvoliikennettä. Hankkeen on todettu olevan yhteiskuntataloudellisesti kannattava lauttaliikenteen palvelumaksujen poistumisen ja kunnossapitokustannusten vähenemisen kautta. Hanke on syytä nostaa prioriteettiluokasta kaksi luokkaan yksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.