Kunnanhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Yhteistyösopimus työllistymistä edistävän monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) Etelä-Savossa 2024

PuuDno-2015-166

Valmistelija

  • Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Etelä-​Savossa toimii tällä hetkellä yksi yhteinen TYP, johon kuuluvat kaikki Etelä-​Savon kunnat. Etelä-Savon kunnilla on yhteistyösopimus TYP-toiminnasta sekä yhteinen TYP-johtoryhmä. Tavoitteena Etelä-Savon yhteisellä TYP-toimintamallilla sekä johtoryhmällä on ollut yhtenäistää pitkäaikaistyöttömien palvelumalleja sekä vähentää hallinnon määrää maakunnassa. TYP-​toimipisteet ovat Mikkelissä,​ Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Etelä-​Savon TYP-​toimintaa johtaa ja ohjaa TYP-​johtaja,​ joka sijoittuu Etelä-​Savon maakuntaliittoon ja on maakuntaliiton palkkalistoilla. Yhteistyösopimuksen mukaisesti, työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP), mukana olevat kunnat vastaavat TYP-johtajan henkilöstökustannuksista sekä hänen tehtävänsä hoitoon liittyvistä työtila-, atk-, koulutus- ja matkakustannuksista.

Nykyinen TYP-laki tulee päättymään vuoden 2024 loppuun ja uusi laki tulee voimaan 1.1.2025, samanaikaisesti TE-palvelu-uudistuksen kanssa. Uudessa laissa tulee TYP-toiminnan osalta muuttumaan organisointi ja toimipisteistä säätäminen, nuorten monialainen tuki ja merkittävänä asiakaskriteerit, jossa työttömyyden tai työmarkkinatuen kestoa ja ikää koskevista rajauksista luovutaan. Monialaisen tuen yhteistoimintamallin asiakas olisi jatkossa työtön henkilö, joka tarvitsee osaamisen ja työllistymisen tukemiseksi sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseksi intensiivistä ja pitkäkestoista useamman viranomaisen yhteensovitettua tukea. Lähtökohtana uudessa laissa on, että nykyisen TYP-toiminnan kaltainen verkostomainen toimintamalli, jossa palveluita ja asiakkaan palvelutarvetta yhteensovitetaan, on olennaista jatkossakin. Monialaisen tuen yhteistoimintamallin toimijoita ovat uuden lain mukaan työvoimapalveluista vastaava kunta tai kunnat, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista vastaavat hyvinvointialueet sekä kuntoutuspalveluista vastaava Kansaneläkelaitos (Kela). 

Vuoden 2024 osalta tehtävä Etelä-Savon TYP-toimintamallin ja TYP-johtajan kulujen jakamisen jatkosopimus mahdollistaa nykyisen toimintamallin jatkumisen ennen uuden lain voimaantuloa. Jatkosopimus mahdollistaa myös monialaisen tuen yhteistoimintamallin rakentumisen 1.1.2025 alkaen TE2024 valmistelun yhteydessä. Etelä-Savon TYP-johtaja toimii tiiviissä yhteistyössä koko Etelä-Savon sekä Savonlinnan työllisyysalueen valmisteluiden kanssa.

Puumalan kunnan edustajana TYP-johtoryhmässä on Niina Kuuva ja varaedustajana Anna-Mari Summanen.

Yhteistyösopimus ja sopimus TYP-johtajan kustannusten maksamisesta ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää:
1) hyväksyä liitteen 1 mukaisen sopimusluonnoksen työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta vuonna 2024,
2) hyväksyä liitteen 2 mukaisen sopimusluonnoksen TYP-johtajan kustannusten jakamisesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon maakuntaliitto