Kunnanhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Vanhus- ja vammaisneuvoston aloite: Puumalan kunnan kirkkoveneen korjaus ja asianmukainen säilyttäminen

PuuDno-2022-225

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvoston kokouksessa 29.3.2023 tuli esille näkemys, että satama-alueelle sijoitettu kunnan kirkkovene ja sitä suojaava katos ovat huonossa kunnossa. Keskustelussa tuotiin esille toive kirkkoveneen korjaamisesta ja sen sijoittamisesta arvokkaammalle paikalle perinteinen saaristokunnan kirkkovenehistoria huomioiden. Kyseisessä kokouksessa sovittiin, että hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja kirjoittaa aiheesta alustavan vanhus- ja vammaisneuvoston aloitteen, jota täydennetään ja muokataan tarvittaessa seuraavassa kokouksessa. Samalla päätetään aloitteen eteenpäin toimittamisesta.

Puumalan kunnan omistaman kirkkoveneen korjaus ja säilytys

Vesistöjen rikkaus on tunnusomaista saaristokunnalle ja ves'kansalaiselle pitäjälle. Saimaan vesistö lukemattomine ja mitä moninaisimpine vesireitteineen on ollut elintärkeä kulkuväylä paikasta toiseen siirtymiseen Puumalassa. Laajaa vesireittien verkostoa ovat käyttäneet ja täyttäneet myös kirkkoveneet. Historian saatossa lukuisat kirkkoveneet ovat rantautunut Puumalan kirkonkylän rantaan. Ruuhkaa on ollut varsinkin kirkkopyhinä, kun iso osa pitäjän väestä kokoontui kirkonmenoihin. Silloin kohdattiin tuttavia ja vaihdettiin kuulumisia sekä kuultiin suuren maailman ja pitäjän uutisia. Tänä päivänä kirkkoveneillä on iso merkitys paikallisen kulttuuriperinnön esille tuojina. Puumalan kunnan pinta-alasta reilu kolmannes on vesistöä, joten kirkkoveneiden merkitys puumalalaisessa historiassa on ollut merkittävä.

Puumalan kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto esittää tässä aloitteessa, että kunnan omistuksessa olevaa kirkkovenettä huollettaisiin ja tarvittaessa korjattaisiin sen arvon vaatimalla tavalla. Vanhus- ja vammaisneuvosto esittää myös, että kirkkovene saisi arvoisensa, näkyvän säilytyspaikan kunnan alueelta (kirkonkylä tai satama-alue) siten, että kirkkoveneiden historiallinen merkitys vesistöjen pirstomassa kunnassa tulisi esille. Kunnostetun ja huolletun kirkkoveneen tulisi sijaita asianmukaisessa katoksessa näkyvällä paikalla. Vanhus- ja vammaisneuvosto esittää, että Puumalan kunnan omistamalle kirkkoveneelle tehdään kuntokartoitus ja että se kunnostetaan kartoituksen pohjalta. Vanhus- ja vammaisneuvosto esittää edelleen, että kunnassa mietittäisiin kirkkoveneelle sen arvon ja historiallisen perinteen esille tuova sijoituspaikka, johon sille rakennettaisiin asianmukainen, perinteitä huokuva katos.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää tehdä Puumalan kunnalle pykälätekstin kuvauksessa mainitun aloitteen.

 

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto päätti tehdä Puumalan kunnalle pykälätekstin kuvauksessa mainitun aloitteen.

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että kirkkoveneen kunnostuksesta tehdään kartoitus ja että tekninen toimi kartoittaa sille sopivan paikan joko kirkonkylästä tai esimerkiksi Liehtalanniemestä. Vaihtoehtona voi olla myös seurakunnan piha-alue, mikäli seurakunnalla on tähän halukkuutta. Paikka sovitaan yhteistyössä aloitteen tekijän kanssa. Kunnostustoimenpiteiden tulee olla kustannuksiltaan maltilliset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.