Kunnanhallitus, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Luotsiaseman hankinta. Kiinteistökauppa kiinteistöllä 623-414-22-1 ja lisämäärärahan myöntäminen.

PuuDno-2023-32

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Kiinteistökauppa

Arctia Meritaito Oy omistaa Puumalan kirkonkylässä osoitteessa Satamatie 8 ns. Luotsiaseman, kiinteistötunnuksella 623-414-22-1. Tontilla on vuonna 1982 rakennettu 272 m2 asuin- ja liikerakennus ja vuonna 1992 rakennettu varastorakennus. Kiinteistön pinta-ala on noin 5 400 m2.

Puumalan kunta ja Arctia Meritaito Oy ovat neuvotelleen kiinteistökaupasta ja kiinteistön kauppakirjaluonnos on liitteenä 1. Kauppahinta on 220 000 euroa.

Kauppaan kuuluisi Luotsiasema -niminen kiinteistö sekä kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset. Lisäksi kauppaan kuuluisi sivulaituri sekä ns. kiinteä maapenkkalaituri kauppakirjaluonnokseen sisältyvän karttaliitteen mukaisesti. Kauppaan ei kuuluisi kelluva ponttonilaituri, vaan se jäisi Arctia Meritaidolle, joka siirtäisi sen pois kiinteistöltä. 

Arctia Meritaito Oy pitää tärkeänä, että luotsi- ja väylänhoitotoiminta voi jatkua Puumalassa edelleen maailmantilanteen epävarmuuksista huolimatta ja yritys tarvitsee siihen soveltuvan operointipaikan. Valmistelun aikana on kartoitettu myös muita vaihtoehtoja. Arctia Meritaito Oy:lle ensisijaista on, että operointipaikka on jäistä vapaa. Näin ollen kunta ja Arctia Meritaito Oy ovat neuvotelleen siten, että kiinteistöä jäisi rasittamaan Arctia Meritaito Oy:n itselleen pidättämä pysyvä hallintaoikeus kiinteistöllä kauppakirjaluonnoksen liitteenä olevan kartan mukaiseen kiinteään maapenkkalaituriin ja sen yhteydessä olevaan maa-alueeseen sekä kulkuoikeuteen käyttöoikeusalueelle kiinteistön kautta niin kauan, kun aluetta käytetään luotsi- ja väylänhoitotoimintaan. Mikäli luotsi- ja väylänhoitotoiminta lakkaa, päättyy myös hallintaoikeus em. alueeseen ja tällöin hallintaoikeus siirtyy kunnalle. Arctia Meritaito Oy vastaa kulkuoikeusalueen sekä käyttöoikeusalueen ympärivuotisesta kunnossapidosta ja huoltovastuusta.

Lisäksi on neuvoteltu siten, että Arctia Meritaito Oy sitoutuu korjaamaan kiinteistöltä pois rakennelmat ja rakennukset sekä siistimään alueen. Purkamisvelvoite ei koske polttoainepistettä eikä asuinliikerakennusta. Ehdoista tarkemmin kauppakirjaliitteessä.

Kiinteistöstä on pyydetty arvio, joka on oheismateriaalina 1. Arctia Meritaito Oy on kunnan pyynnöstä tilannut myös kuntotarkastuksen kiinteistöllä olevaan asuin- ja liikerakennukseen. Raportti on oheismateriaalina 2. 

Määräraha

Puumalan kunnan talousarvion investointiosassa on vuodelle 2023 varattuna maa-alueiden hankintaan 100 000 euroa. Neuvoteltu kauppasumma on yli tämän, joten on tarve esittää valtuustolle 120 000 euron lisämäärärahaa.

Kaavatilanne ja alueen kehittäminen

Puumalan kunnan tahtotilana on hankkia kiinteistö siksi, että satamatoiminnot sekä matkailupalvelut oheistoimintoineen voisivat laajeta nykyistä suuremmalle alueelle. Taajama-asemakaavassa kiinteistöllä on voimassa olevat merkinnät: Y/v = yleisten rakennusten korttelialue, alue varattu valtion tarpeisiin sekä LS = satamatoimintojen alue. Yleiskaavassa on merkinnät: KM = arvokas kulttuurimaisema ja LS-1 = satamatoimintojen alue. Alueelle saa sijoittaa myös matkailupalveluita sekä sataman toimintaa tukevia palveluita sekä pienimuotoisesti asumista. Kunnan tavoitteena on käynnistää kaavamuutos alueelle, mikäli kauppa toteutuu. Tämän vuoksi kauppakirjan liitteenä on erillinen sopimus siitä, että Arctia Meritaito Oy myötävaikuttaa alueen kaavoittamiseen.

Mikäli kiinteistökauppa toteutuu, alkaa kunta hakea alueelle investoria/yrittäjää.

Esittely Luotsiaseman kehittämisestä on oheismateriaalina 3.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen:

Valtuusto hyväksyy Puumalan kunnan ja Arctia Meritaito Oy:n välisen kiinteistökaupan hintaan 220 000 euroa liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisesti ja valtuuttaa kunnanjohtajan allekirjoittamaan kauppakirjan.

Lisäksi valtuusto päättää myöntää 120 000 euron lisämäärärahan maanhankintaan (kustannuspaikka maa-alueiden osto: 9555).

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.