Hyvinvointilautakunta, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Kuntalisä adoptiotilanteessa

PuuDno-2018-147

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Adoptioperheet ry on ollut yhteydessä Puumalan kuntaan. Yhdistyksen sähköpostiviestissä todetaan seuraavaa: Kuntanne maksaa lapsiperheille kotihoidontuen kuntalisää, mutta verkkosivuiltanne ei ilmene, miten adoptiotilanteet on huomioitu kuntalisän osalta. Adoptioperheet tulisi ottaa maksuperusteissa huomioon ja lisätä tarvittavat tiedot myös verkkosivuille. Kelan ohjeistuksen mukaisesti adoptioperheet voivat saada kotihoidontukea myös yli 3-vuotiaasta lapsesta ja perhe voi saada kotihoidon tukea siihen asti, kun hoitoonottopäivästä on kulunut 2 vuotta tai lapsi aloittaa koulun. Kuntalisää maksetaan kunnassanne verkkosivujenne mukaan lapsen iän perusteella. Adoption kautta perheeseen tulevat lapset ovat usein vanhempia lapsia, joten heidän kohdallaan kotihoidontuen kuntalisä voi jäädä muita perheitä pienemmäksi. Näin adoptioperheet eivät ole samanarvoisessa asemassa muihin perheisiin verrattuna. Kuntalisän voi määrittää adoptioperheen kohdalla esimerkiksi vanhempainrahakauden perusteella lapsen iän sijasta.

Hyvinvointilautakunnan tulee keskustella adoptioperheiden huomioon ottamisesta kuntalisän maksuperusteissa. Hyvinvointilautakunnan tulee myös päättää adoptioperheiden kotihoidontuen kuntalisän maksuperusteista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää lisätä Puumalan kunnan kotihoidontuen kuntalisän maksuperusteisiin Kelan ohjeistuksen mukaisen toimintatavan, jonka mukaan kunnassa olevat adoptioperheet saavat kotihoidontukea myös yli 3-vuotiaasta lapsesta siten, että perhe voi saada kotihoidontukea siihen asti, kun hoitoonottopäivästä on kulunut 2 vuotta tai lapsi aloittaa koulun. Lisäyksen jälkeen Puumalan kotihoidontuen kuntalisän maksamisperusteet ovat seuraavat (lisäykset ovat kursivoitu):

  • Kuntalisää maksetaan niille perheille, jotka saavat Kelan kotihoidontuen hoitorahaa ja jotka hoitavat kotona vähintään yhtä alle 3-vuotiasta lasta TAI adoptiolasta, jonka hoitoonottopäivästä on kulunut alle kaksi vuotta.
  • Kuntalisän suuruus on 150 €/kk yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta TAI kotihoidontukeen oikeutetusta adoptiolapsesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.