Vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 13.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Vanhusasiavaltuutetun kertomus eduskunnalle

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Vanhusasiavaltuutetun toiminta ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumisen edistämiseksi käynnistyi vuoden 2022 alussa. Yksi vanhusasiavaltuutetun lakisääteisistä tehtävistä on antaa eduskunnalle kerran neljässä vuodessa kertomus ikääntyneiden asemasta ja oikeuksien toteutumisesta. Vanhusasiavaltuutettu luovutti 20.3.2024 ensimmäisen kertomuksensa eduskunnalle. Kertomuksessaan vanhusasiavaltuutettu esittelee keskeisimpiä havaintojaan ja antaa ratkaisuehdotuksia, miten eri tilanteissa olevien ikääntyneiden ihmisten asemaa tulisi kohentaa.

Vanhusasiavaltuutetun päähuomio kahden toimintavuoden kokemuksen sekä tutkimustiedon pohjalta on se, että valtaosa ikääntyneistä voi hyvin. He ovat aktiivisesti mukana yhteiskunnassa ja tukevat merkittävillä panoksilla muiden hyvinvointia sekä yhteiskunnan toimivuutta. Toinen yhtä tärkeä havainto on kuitenkin se, että liian pienet tulot, esteelliset asuinympäristöt, vaikeudet saada tarvitsemiaan sote-palveluita ja yhä useammin myös muita välttämättömiä palveluja, aiheuttavat vakavaa haittaa sadoilletuhansille ikääntyneille. Heillä ongelmat ovat usein kasautuneet jo aiemman elämänkulun varrella tai sitten ne kasautuvat toimintakyvyn nopeasti romahtaessa tai elämäntilanteen yllättäen muuttuessa.

Vanhusasiavaltuutettu toteaa myös, että mittavalla joukolla ikääntyneitä on vaikeuksia toimia digitaalisissa ympäristöissä tai he eivät toimi siellä ollenkaan. Valtaosa näistä on hyvin iäkkäitä ja lisäksi monella on matala koulutus. Heidän asemansa ja mahdollisuutensa toimia omissa ja yhteisissä asioissa vaikuttavat heikentyvän samaan aikaan, kun valtaosa väestöstä saa digitalisoitumisesta hyötyä elämäänsä, vanhusasiavaltuutettu toteaa.

Kertomuksesta käy myös ilmi sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden puutteet. Kyse on ennen kaikkea kotihoidosta sekä lyhyt- ja pitkäkestoisesta ympärivuorokautisesta hoidosta. Tilanne on koko maassa vakava, koska palveluihin on yhä vaikeampi päästä.

Vanhus- ja vammaisneuvostolla on mahdollisuus tutustua vanhusasiavaltuutetun kertomukseen eduskunnalle vanhus- ja vammaisneuvoston kokouksessa. Kertomukseen on mahdollista tutustua myös sähköisesti (https://vanhusasia.fi/-/valtaosa-ikaantyneista-suomessa-voi-hyvin-mutta-hyvinvointiin-ja-terveyteen-liittyvat-erot-ovat-heidan-keskuudessaan-suuret).

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsee vanhusasiavaltuutetun kertomuksen eduskunnalle 2024 tietoonsa saatetuksi.

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsi vanhusasiavaltuutetun kertomuksen eduskunnalle 2024 tietoonsa saatetuksi.