Tekninen lautakunta, kokous 18.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Asuinliikekerrostalon rakennuslupa

PuuDno-2023-50

Valmistelija

  • Heikki Virta, rakennustarkastaja, heikki.virta@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan Helmi Oy hakee rakennuslupaa asuin-/liikekerrostalolle Puumalan kirkonkylän 623-414-12-22, tilalle Martikka ja 623-414-35-1 Lisä-Martikka kirkonkylän asemakaava-alueella korttelissa 3.

Asuinliikekerrostalon hakemuksen mukainen kerrosala on 1448 k-m2 ja rakennuksessa on kellarikerros ja III- kerrosta. Kolmekerroksiseen asuinkerrostalo ja kellarikerroksessa on liiketilaa. Asuinhuoneistoja on 9 kpl. Maanalaisen kellarikerroksen päälle sijoitetaan asukaspysäköinti ja asuntojen ulko-oleskelualueet. Liiketilojen pysäköintialueet rakennetaan tontille maanpäällisenä.

Naapureita on kuultu. Määräaikaan mennessä on naapureiden kuulemisessa tullut seuraavanlaisia huomautettavaa. Naapuri kiinteistön 623-414-22-2 ja 623-414-39-2 on pyytänyt ottamaan huomioon mainospylonin sijoituksen. Naapuri on myös pyytänyt ottamaan huomioon, että Keskustie 8 ja Keskustie 10 välissä on selvä muuri ja opastus.

Näistä naapurin huomioista on oltu yhteydessä Keskustie 10 pääsuunnittelijaan. Mainospylonin paikkaa tulee siirtää Keskustiestä poispäin sen verran, että se ei estä naapuri kiinteistön näyteikkunan esteetöntä näkyvyyttä Keskustielle.

Naapurikiinteistön 623-414-39-5 omistaja on antanut suostumuksen lupahakemuksen mukaisiin rakennussuunnitelmiin.

Muilla naapureilla ei ollut huomautettavaa rakennushankkeesta.

Puumalan kirkonkylän asemakaava muutoksessa Kortteli 3 asemakaavan mukaan kortteli 3 tontille 1 on sallittu AL asuin-, liike ja toimistorakennusten korttelialue, jolla rakennusoikeus on 1650 ja kerrosluku 1000 k III. Puumalan kirkonkylän asemakaava muutos korttelissa 3 on saanut lainvoiman 3.4.2023.

Hyvinvointialueen pelastuslaitoksen paloinsinööri on antanut lausunnon asuinliikekerrostalon rakennuslupahankkeesta. Rakentamisessa tulee ottaa huomioon paloinsinöörin lausunnossa määrätyt kohdat. Palokonsultin suunnitelmat tulee toimittaa lupapisteeseen ennen rakennustyön aloittamista.

Ympäristöterveydenhuolto on antanut lausunnon asuinliikekerrostalon rakennuslupahankkeesta. Rakentamisessa tulee ottaa huomioon elintarvikevalvontaviranomaisen lausunnossa määrätyt kohdat.

Erilliset lupamääräykset ja lupaehdot rakennuslupaan tehdään rakennusvalvonnan lupajärjestelmään. Lupamääräykset ja lupaehdot käydään kokouksessa läpi. Tekninen johtaja allekirjoittaa rakennusluvan teknisen lautakunnan puolesta. 

Hakija on pyytänyt lupaa rakennustyön aloittamiseen ennen kuin lupaa koskeva rakennuslupapäätös on saanut lainvoiman. Hakija on perustellut rakennustyön aloittamisoikeutta seuraavasti:

Rakennuksen rungon ja vesikattojen rakentaminen halutaan ajoittaa mahdollisimman kuivaan kesäaikaan, jolloin pystytään vähentämään rakennusaikaista rakenteiden kastumista ja näin ollen nopeuttaa rakenteiden kuivumista.

Hakijan tulee asettaa hyväksyttävä vakuus niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamiseksi, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. Hakijalta tulee vaatia 20 000 euron vakuus rakennustyön aloittamisesta MRL 144 §:n mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta päättää myöntää Puumalan Helmi Oy:lle Keskustie 10 rakennusluvan aloitusoikeudella asuinliikekerrostalolle esittelytekstin mukaisesti. Hakijalta vaaditaan 20 000 euron vakuus rakennustyön aloitusoikeudelle MRL 144 §:n mukaisesti.

Päätöksen antopäivä on 20.4.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, rakennustarkastaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä.

Antopäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.
Postiosoite: PL 1744. 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Sähköpostiosoite:ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2501
Puhelinnumero: 029 564 2500
Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: ma – pe 8.00 – 16.15

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan muutosta
–    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
–    perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä: 
–    päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
–    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus voi periä muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. Maksuista säädetään laissa tuomioistuinmaksulaki 11.12.2015 / 1455.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00