Tekninen lautakunta, kokous 23.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Pistohiekan laiturisuunnitelmat

PuuDno-2023-27

Valmistelija

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on investoimassa uusiin laitureihin Pistohiekan matkailualueella. Laiturikompleksi rakennetaan entisen laiturin paikalle kahdessa eri vaiheessa ja se koostuu kiinteästä louhepengerosasta ja kelluvista pistolaitureista. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan louhepengertä vanhan, noin 20 metriä pitkän penkan jatkoksi noin 35 metriä. Kiinteän, louheesta rakennettavan aallonmurtajan tehtävänä on suojata venelaitureita aallokolta ja jäiltä. Aallonmurtajan sivulle rakennetaan ulokelaituri, joka mahdollistaa isompien alusten rantautumisen. Aallonmurtaja rakennetaan karkeasta, sekarakenteisesta louheesta. Tämän rakenteen suojaan rakennetaan käyntisiltoineen noin 50 metriä pitkä raskasponttonilaituri. Raskasponttonilaituriin kiinnitetään rannan puolelle kevyitä kuuden metrin pituisia venepuomeja 15 kappaletta ja järven puolelle 7 raskasta venepuomia, joiden pituus on kahdeksan metriä.  

Laiturikokonaisuuden rakentamiselle on saatu aluehallintoviraston lupa. Luvan mukaan rakennustyöt on tehtävä siten ja sellaisena aikana, että vesialueelle ja sen käytölle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa ja häiriötä. Töitä ei saa tehdä saimaannorpan pesimäaikaan 1.1.–30.4. Mikäli vesistöä samentavia töitä tehdään virkistyskäyttöaikaan 1.6.–31.8., tulee työalueet eristää muusta vesialueesta suojaseinällä (silttiverholla). Avin luvan pohjalta hankkeen mahdollinen ja järkevä toteutusaika on siten toukokuu 2023.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen toteutukselle on saatu Etelä-Savon maakuntaliiton päätöksellä rahoitustukea 60,01 %. Pistohiekan laiturin ensimmäisen vaiheen toteutuksen kustannusarvio on 165 950 euroa, josta kunnan osuudeksi olisi jäämässä 66 363 euroa. Hinnat ovat arvonlisäverottomia.

Puumalan kunta on varautunut vuoden 2023 talousarvion investointiosassa Pistohiekan laiturikokonaisuuden ensimmäisen vaiheen toteutuksessa yhteensä 166 000 euron menoihin, joista kunnan osuus olisi 99 600 euroa, alv 0 %.

Hanke kilpailutetaan kahdessa osassa eli louhepenger sivulaitureineen ja kelluva laiturikokonaisuus omina toteutuksinaan. Kilpailutus tapahtuu helmi-maaliskuussa 2023. 

Kunnanhallitus on päättänyt kokouksessaan 7.1.2015 pykälässä 149 valtuuttaa teknisen lautakunnan päättämään alle 200 000 euron urakoita koskevista piirustuksista ja kustannusarvioista.

Laiturin toteutussuunnitelmat liitteenä ja kustannusarvio oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä Pistohiekan laiturin esitetyt toteutussuunnitelmat ja kustannusarvion.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.