Tekninen lautakunta, kokous 26.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Poikkeamishakemus 623-418-1-131

PuuDno-2022-211

Valmistelija

  • Heikki Virta, rakennustarkastaja, heikki.virta@puumala.fi

Kuvaus

Kiinteistön omistajat hakevat poikkeamislupaa loma-asunnon rakentamiseksi Puumalan kunnan rakennusjärjestyksen kohdassa 5.3 määriteltyä rakennusten vähimmäisetäisyyttä lähemmäksi keskivedenkorkeuden mukaista rantaviivaa.

Kiinteistö sijaitsee Puumalan kunnan Kyllölän kylässä Rn:o 1:131 , pinta-ala 10 313 m2.

Poikkeamislupaa haetaan oikeusvaikutteisen Puumalan Hurissalon osayleiskaavan loma-asuntoalueeksi merkitylle rakennuspaikalle (RA). Rakennuspaikalla on tällä hetkellä talousrakennus ja varastokatos.

Rakennuspaikka on Hurissalon osayleiskaavan mukainen loma-asunnon rakennuspaikka (RA), jolle saa rakennusjärjestyksen mukaan rakentaa yhden loma-asunnon ja enintään neljä talousrakennusta. Rakennuspaikan yhteenlaskettu rakennusrakennusoikeus on 250 k-m2, koska kiinteistön pinta-ala on yli 5000 m2.

Poikkeamista haetaan rakennusjärjestyksen kohdan 5.3 määräyksestä, jossa edellytetään alle 120 neliöisen rakennuksen sijoittumista vähintään 25 metrin etäisyydelle rannasta. Kiinteistön omistajilla on tarkoitus rakentaa paikalle suuruinen 61 k-m2 suuruinen loma-asunto. Rakennuspaikalla on jo olemassa 40 k-m2 talousrakennus ja varastokatos. Rakennuspaikalle on myönnetty rakennuslupa 30 k-m2 suuruiselle rantasaunalle. Loma-asuntoa haetaan samalle paikalle kuin jo myönnetty rantasauna olisi ollut tulossa. Haetun ja olemassa olevien rakennusten yhteenlaskettu rakentamisen määrä olisi 101 k-m2.

Rakentaminen tulisi asemapiirroksen mukaan sijoittumaan loma-asunto 16,2 m päähän rantakasvillisuuden rajasta.

Hakijoiden perustelut poikkeamiselle. Tontin maasto-olosuhteet ovat jyrkät ja kallioiset, joten sopivia rakennuspaikkoja on hyvin vähän. Johtuen maasto-olosuhteista rakennuspaikka sijoittuu vinosti rantaviivaan nähden, jolloin etäisyys rantaan jää lyhyeksi rakennuspaikan länsipäädyssä. Rakennus sijoittuisi vanhoille perustuksille, joilla on jo aikaisemmin sijainnut saunatupa, mikä on kustannustehokas rakentamisratkaisu.  

Rakennus olisi pohjaltaan täysin sama kuin saunatupa, jolle on jo rakennuslupa (21-71-R), mutta jonka rakentamista ei ole vielä aloitettu, mutta perustukset ovat valmiit (rakennuksen pohjan alaa ei muutettaisi vs. kyseinen saunatupa, joskin massa hieman kasvaisi, sillä parvea nostettaisiin hieman ja etupergola katettaisi ja lasitettaisiin). Käytännössä ero olemassa olevaan luvan julkisivunäkymään olisi näin ollen melko vähäinen.

Naapureita on kuultu. Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa poikkeamisluvasta.

Rakennustarkastaja on käynyt rakennuspaikalla tutustumassa maastoon.

Kiinteistön rakennusalueella ei ole maastollisesti loma-asunnolle parempaa paikkaa. Olemassa oleva rantasaunalle alun perin rakennettu perustus on tällä rakennuspaikalla järkevin rakennuspaikka loma-asunnolle. Loma-asunnon etäisyys rantaan rakennuksen toisesta päädystä on n. 26 metriä ja vähäisin etäisyys on n.16,2 m. Rakennuspaikalla on hyvä suojapuusto rakennuksen ja rannan välillä. Suojapuusto tulee säilyttää.  Rakennuspaikka on vanha rakennuspaikka, jossa on olemassa olevia rakennuksia.

Haettu poikkeamislupa tulisi myöntää. Rakennuksen sijoittaminen asemapiirroksessa esitetylle paikalle on perusteltua. Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa kaavan toteuttamiselle eikä vaikeuta luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeamisluvan myöntäminen ei aiheuta haittaa naapureille eikä maanomistajien tasapuoliselle kohtelulle.

Sijaintikartta ja asemapiirros ovat oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta päättää myöntää hakijalle poikkeamisluvan uuden loma-asunnon rakentamiseen noin 16,2 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta Puumalan kunnan Kyllölän kylän kiinteistölle 623-418-1-131 edellä esitetyn perusteella.

Tämä päätös myönnetään julkipanon jälkeen, päätöksen antopäivä on 31.1.2023. Päätös on voimassa yhden vuoden päätöksen voimaantulopäivästä lukien, missä ajassa hankkeelle on haettava rakennuslupa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Etel-Savon ELY-keskus, rakennusvalvonta