Tekninen lautakunta, kokous 24.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Osaksi toisen maalle rakennettu talousrakennus

PuuDno-2022-207

Valmistelija

  • Heikki Virta, rakennustarkastaja, heikki.virta@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan tekniselle lautakunnalle on lähetetty kirje 1.8.2022, jossa on kerrottu, että Puumalan kunnan Muuramäen kylän Suopelto 623-426-1-115 kiinteistön puolella on osaksi naapuri kiinteistön Yrjölä 623-426-1-38 kiinteistön talousrakennus. Suopelto 1-115 kiinteistön omistaja on pyytänyt tarkistamaan onko talousrakennukselle myönnetty rakennuslupaa ja onko rakennus rakennettu myönnetyn rakennusluvan mukaisesti. Toiseksi Suopelto 1-115 kiinteistön omistaja on pyytänyt teknistä lautakuntaa ryhtymään toimenpiteisiin rakennuksen siirtämiseksi pois hänen kiinteistöltään.

Puumalan rakennusvalvonnasta on lähetetty kuulemiskirje 8.9.2022 Yrjölä 623-426-1-38 kiinteistön omistajalle ja pyydetty selitystä osaksi toisen kiinteistön puolella olevasta rakennuksesta. Kuulemiskirje oli alkujaan mennyt väärään osoitteeseen ja posti oli kääntänyt kirjeen oikeaan osoitteeseen. Kuulemisaikaa jatkettiin 21.10.2022 asti. Vastine on tullut Yrjölä kiinteistön omistajalta 18.10.2022.

Yrjölä kiinteistön omistaja on vastineessa arvioinut talousrakennuksen rakentamisen ajankohdaksi 1956-1959. Yrjölä kiinteistön omistaja on tuonut esille, ettei rakennuslupaa vaadita talousrakennukseen, jota ei lämmitetä, eikä muuhun siihen verrattavaan rakennukseen, mikäli ei ole kysymys yleisen tien tai asumusryhmän lähettyville rakennettavasta rakennuksesta. Yrjölä kiinteistön omistaja on tuonut esille kuulemisessa, että kauppakirjassa 8.7.1956 on annettu suostumus rakentaa 5 metriä lähemmäksi rajaa. Yrjölä kiinteistön omistaja on antanut kuulemisessa ymmärtää, ettei rakennuksen poissiirtämiselle ole perusteita.

Eräistä naapurisuhteista annetun lain (13.2.1920/26) 14 §:n 1 momentin mukaan: Jos rakennus on rakennettu, että se osaksi on toisen maalla taikka lähempänä sitä, kuin lain, asetuksen tai rakennusjärjestyksen taikka asema- tai rakennuskaavan mukaan sallittu, eikä rakentaminen ole tapahtunut vastoin parempaa tietoa taikka törkeästä huolimattomuudesta, olkoon naapuri, joka ei, sen jälkeen kun on alettu rakentaa rajan yli taikka lähemmäksi, kuin edellä on mainittu, viipymättä sitä vastaan ole tehty huomautusta, velvollinen sallimaan rakennuksen jäämisen paikoilleen, milloin sen purkaminen, toisenlaiseksi rakentaminen taikka muuttaminen aiheuttaisi naapurille johtuvaan haittaan ja rakennuksen arvoon nähden suhteettoman suurta vahinkoa.

Yrjölä 1-38 kiinteistön puolelle ei Puumalan kunnan rakennusrekisterin mukaan kyseiselle talousrakennukselle ole myönnetty rakennuslupaa eikä muutakaan lupaa.

Ilmoitetut rakennuksen rakentamisen ajankohdan aikaan on ollut laki rakentamisesta maaseudulle (683/1945). Kyseisen lain § 12; Ennen kuin uudisrakennusta ryhdytään rakentamaan, on siihen saatava rakennuslautakunnan lupa. Rakennuslupaa ei kuitenkaan vaadita talousrakennukseen, jota ei lämmitetä, eikä muuhun siihen verrattavaan pienempään rakennukseen, mikäli ei ole kysymys yleisen tien tai asumusryhmän lähettyville rakennettavasta rakennuksesta.

Kyseisen lain mukaan ei ole tarvittu talousrakennukselle rakennuslupaa tai muuta rakentamisen lupaa.

Vaikka talousrakennukselle ei ole tarvittu rakennuslupaa rakennus tulee tehdä vähintään 5 m etäisyydelle viereisen kiinteistön rajastan (MRA 57 §). Kiinteistön Yrjölä kauppakirjassa on maininta; Rakennusoikeus myönnetään lähemmäksi kuin viisi metriä rajasta.

Suopelto 623-426-1-115 ja Yrjölä 623-426-1-38 kiinteistöjen rajalla on käyty rajankäynti (nro 2020-627151). Rajankäynnistä Yrjölä 623-426-1-38 omistaja on valittanut Etelä-Savon käräjäoikeuteen. Etelä-Savon käräjäoikeus/maaoikeus toteaa; Yrjölä tilan 1:38 pohjoisraja kulkee kiistattomasti katselmuksessakin todettujen rajapyykkien n:ot 18 ja 19 kautta.

Maaoikeus toteaa edelleen, että lohkomistoimituksen nro 32.696 kartta Yrjölä tilan 1:38 rajojen osalta on yksikäsitteinen eikä anna oikeutetusta tulkita, että pyykkien n:ot 18 ja 19 väliselle rajalle olisi rakennettu rajaviitta. Rajaviitan olemassa oloa eivät puolla myöskään katselmushavainnot, toimituksen muut asiakirjat tai tuon ajankohdan säädökset, jotka eivät edellyttäneet rajaviitan rakentamista tai edes maininneet viisareiden rakentamista 300 metriä lyhemmille rajoille.

Maaoikeuden ratkaisu on annettu 24.8.2021 ja maaoikeuden ratkaisu on muutoksenhausta huolimatta heti täytäntöönpanokelpoinen.

Rakennustarkastaja ja ympäristösihteeri on käynyt Yrjölä ja Suopelto kiinteistöillä 19.5.2022 kun Suopelto kiinteistön omistaja on pyytänyt katsomaan tilannetta Yrjölä kiinteistön talousrakennuksen osalta. Kiinteistöjen rajalla käydyn maastokäynnin perusteella on Yrjölä kiinteistön talousrakennus katsottu olevan idän puoleisesta päästä alle 1 m ja lännen puoleisesta päästä n. 1 m verran Suopelto kiinteistön puolella.

Kun maaoikeuden päätös rajasta on reilun vuoden vanha, voidaan katsoa, että raja on tullut kummankin kiinteistön Suopelto 1-115 ja Yrjölä 1-38 kiinteistön tietoon 24.8.2021.

Kiinteistön Yrjölä 1-38 kauppakirjassa 8.7.1956 on maininta; Puumalan kunnan Muuramäen kylässä, noin 1000 m2 suuruisen erilliseksi tilaksi muodostettavan maa-alueen, jonka rajoina tulee myyjien ja ostajan välillä sovitut maamerkit mitkä ovat sovitussa kivissä suoralla linjalla.

Yrjölä kiinteistön kauppakirjassa on maininta; Rakennusoikeus myönnetään lähemmäksi kuin viisi metriä rajasta.

Maaoikeuden päätöksen perusteella on raja ollut jokseenkin epäselvä. Nyt kun rajankäynnin perusteella on rajan kohta selkiytynyt, on myöskin tullut esille, että kyseessä oleva talousrakennus on ollut rakennuksen olemassaolon ajan väärässä kohdassa, Yrjölä ja Suopelto kiinteistöjen keskeisen rajan päällä, noin yhden metrin verran Suopeltokiinteistön puolella. Kun raja on ollut jokseenkin epäselvä ennen lohkomistoimitusta ja maaoikeus on  tehnyt päätöksen pitää lohkomistoimituksen rajan voimassa. Suopelto 623-426-1-115 kiinteitön omistaja on vaatinut 1.8.2022 lähettämäälä kirjellä Puumalan teknisen lautakunnan Yrjölä-tilan talousrakennusta siirrettäväksi kauemmaksi kuin neljä metriä kiinteistön rajasta ja joka tapauksessa siten, ettei rakennus ole osaksikaan Suopelto omistajan kiinteistöllä.

Suopelto kiinteistön omistaja on ollut yhteydessä Puumalan rakennusvalvontaan keväällä 2022 ennen kuin rakennusvalvonnan viranhaltijat ovat käyneet 19.5.2022 kiinteistöjen rajalla maastokäynnillä katselmoimassa tilannetta. Rakennusvalvonnasta olemme neuvoneet Suopelto kiinteistön omistajaa lähettämään kirjallinen pyyntö tekniselle lautakunnalle selvittääkseen Suopelto kiinteistön ja Yrjölä kiinteistön rajalla olevan talousrakennuksen tilannetta. Näinollen Suopelto kiinteistön omistaja on laittanut viipymättä vireille talousrakennuksen tilanteen selvittämisen, sen jälkeen kun maaoikeuden päätös on tehty eikä korkeimmasta oikeudesta oltu saatu asiaan valituslupaa.

Vaikka kyseiselle talousrakennukselle ei ole tarvittu rakennuslupaa tai muuta rakentamisen lupaa on rakennus rakennettava oman kiinteistön puolelle. Vaikka kauppakirjassa on maininta rakentaa lähemmäksi kuin viisi metriä rajasta on rakennus pitänyt rakentaa Yrjölä kiinteistön puolelle eikä osaksi Suopelto kiinteistön puolelle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Hagman, tekninen johtaja, kimmo.hagman@puumala.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa Yrjölä 623-426-1-38 kiinteistön omistajalle esittelytekstissä olevin perustein purkukehoituksen kyseiselle talousrakennukselle, joka on osaksi rakennettu Suopelto 623-426-1-115 naapurikiinteistön puolelle. Kyseiselle Yrjölä kiinteistön talousrakennuksen purkamiselle annetaan purkamisaikaa 20.6.2023 asti. Kuullaan Yrjölä 1-38 kiinteistön omistajaa purkukehoituksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Yrjölä 623-426-1-38 kiinteistön omistaja
Suopelto 623-426-1-115 kiinteistön omistaja
 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
–    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
–    kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan tekninen lautakunta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    se, millaista oikaisua vaaditaan
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00