Kunnanhallitus, kokous 14.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Lausunto Sateenkaaren koulun uudesta perustettavasta kuntayhtymästä

PuuDno-2022-16

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Pieksämäen kaupunki pyytää Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntia ja Sateenkaaren koulun käyttäjäkuntia alustavaa näkemystä halukkuudesta liittyä Sateenkaaren koulua ylläpitävän perustettavan uuden kuntayhtymän jäsenkunnaksi. 

Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa eikä siirry siten hyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021) 20 § 3 mom). Vaalijala on tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä.

Vaalijalan kuntayhtymä lakkaa 31.12.2022 ja sen toiminta, varat, velat ja henkilöstö siirtyvät hyvinvointialueille. Uusi kuntayhtymä ryhtyisi ylläpitämään Sateenkaaren koulun toimintaa. Osana jakautumista Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä.

Talousarvioluonnoksen (vuosi 2023) mukaan perustettavan kuntayhtymän toimintakulut olisivat noin 1,5 miljoonaa euroa ja tulot 1,8 miljoonaa euroa. Jäsenkuntalaskutukseen perustuviksi tuloiksi on budjetoitu 800 000 euroa. Vuosikate olisi noin 200 000 euroa ja poistot 150 000 euroa. 

Oheismateriaaleina ovat Pieksämäen kaupungin saatekirje, perussopimus- ja hallintosääntöluonnos sekä budjettiluonnos.

Puumalan kunnasta on ollut muutamia asiakkaita Sateenkaarikoulussa viimeisen vuosikymmenen aikana. Palvelu on ollut tarpeellista, mutta käyttöä satunnaisesti tarpeen mukaan. Vaikka Puumalan kunta ei lähtisi kuntayhtymän jäsenkunnaksi, on kunnalla mahdollisuus hankkia uudelta kuntayhtymältä palvelua ostopalveluna. Sateenkaarikoulu tulisi olemaan edelleen tärkeä osa palveluverkostoa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan Pieksämäen kaupungille, että Puumalan kunta ei liity Sateenkaarikoulun uuden perustettavan kuntayhtymän jäsenkunnaksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Pieksämäen kaupunki, Vaalijala kuntayhtymä

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.