Kunnanhallitus, kokous 2.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Puumalan Hatsapuri Oy:n maanvuokrasopimuksen hyväksyminen

PuuDno-2020-213

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan Hatsapuri Oy:n kanssa on neuvoteltu varastorakennuksen rakentamisesta kunnan omistamalle tontille. Yritys vuokraisi maa-alueen Puumalan kunnalta ja vastaisi itse varastohallin hankinnasta ja rakentamisen kustannuksista sekä perustamiskustannuksista. Yritys on vuokralla pakastamon tiloissa, jossa se harjoittaa leipomotoimintaa. Toiminta alkoi ko. tiloissa kesäkuussa 2021. Toiminnan alkamisen jälkeen on ilmennyt tarve varastotilojen rakentamiselle, sillä pihapiirissä olevan rakennuksen eikä pakastamon sisällä olevien tilojen määrä riitä. Tuotanto on sen luontoista, että se tarvitsee merkittävän määrän pakkausmateriaaleja ja samoin pakastamon toiminta edellyttää riittäviä varastotiloja.

Yrityksen kanssa on pitkin syksyä kartoitettu useita vaihtoehtoisia tilaratkaisuja niin kunnan omista tiloista kuin yksityiseltä puolelta. Lisäksi tiloja on etsitty naapurikunnista, mutta logistisesti järkevää ja kustannustehokasta ratkaisua ei ole löytynyt. Yrityksellä on tahtotila kasvattaa toimintaa Puumalassa. 

Vuokra-alueena on noin 250 m2 suuruinen määräala Puumalan kunnassa sijaitsevalta kiinteistöltä 623-414-6-256. Vuokrattava kohde on esitetty liitekartassa ja kohde sijaitsee ns. Puumalan pakastamon pihapiirissä, osoitteessa Airotie 2, 52200 Puumala. Kohde vuokrataan siihen tarkoitukseen, että Puumalan Hatsapuri Oy rakentaa siihen varastorakennuksen.

Rakennusoikeus tontilla on täynnä, joten yritys hakee poikkeamislupaa rakennusoikeuden ylitykseen. Voimassa olevassa asemakaavassa oleva tehokkuusluku on hyvin pieni (0,20) ja kaavassa on todettu muutoinkin päivittämisen tarve. Mikäli poikkeamislupaa ei rakennusoikeuden ylitykseen myönnetä, raukeaa vuokrasopimus ja varaston rakentamishanke. Poikkeamisluvan käsittelee tekninen lautakunta. 

Maanvuokrasopimuksen luonnoksessa on kirjaus rakentamisvelvoitteesta. Rakentaminen tulee aloittaa vuoden kuluessa tämän sopimuksen allekirjoittamisesta ja rakennuksen tulee olla velvoitteen mukaisesti käyttöönotettuna kahden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Vuokra-aika on 30 vuotta ja vuokra 50 euroa vuodessa. 

Maanvuokrasopimusluonnos sisältää lunastusehdon siitä, että vuokranantaja eli kunta on velvollinen lunastamaan vuokra-alueelle toteutetun rakennuksen alkuperäisen vuokrakauden päätyttyä tai sopimuksen muusta syystä purkautuessa. Lunastushinta on määritelty maanvuokrasopimuksen luonnoksessa siten, että mikäli lunastushinnasta ei päästä yksimielisyyteen, pidetään lunastushintana omaisuuden käypää arvoa. Käyvällä arvolla tarkoitetaan arvoa, joka lunastettavasta omaisuudesta saataisiin vapailla markkinoilla toisistaan riippumattomien tahojen välisessä kaupassa.  

Yritys on tietoinen siitä, että lunastusehdon osalta päätösvalta on kunnanvaltuustolla ja että poikkeamisluvan saaminen on ehto rakentamishankkeen toteutumiselle. 

Kunta sitoutuu parantamaan Pakastamon tontin ja Oikotien välistä liittymää leventämällä sitä niin, että kuorma-autot pääsevät turvallisesti peruuttamaan pihaan. 

Kunnanhallituksen 7.12.2015 §149 mukaan päätösvalta yli 3 vuotta kestävissä maa-alueiden vuorasopimuksista kuuluu kunnanhallitukselle. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan maanvuokrasopimuksen luonnoksen muilta osin kuin lunastusehdon (kohta 6) kohdalta, missä päätösvalta kuuluu valtuustolle.

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy maanvuokrasopimuksen luonnoksen kohdan 6 osalta eli koskien hallin mahdollista lunastamista ja lunastamisen hintaa.   

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Puumalan Hatsapuri Oy, tekninen toimi, taloushallinto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    se, millaista oikaisua vaaditaan
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00