Kunnanhallitus, kokous 21.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 122 Etelä-Savon alueellisen pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen muuttaminen

PuuDno-2020-180

Valmistelija

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kuvaus

Valtioneuvosto päätti 25. kesäkuuta pelastustoimen aluejaon muutoksista. Muutokset tehtiin, jotta pelastustoimen aluejako vastaisi muuttunutta maakuntajakoa. Pelastustoimen aluejaon tavoitteena on noudattaa maakuntajakoa, minkä vuoksi on tehty seuraavat muutokset:

Heinäveden kunta siirtyy Etelä-Savon pelastustoimen alueesta Pohjois-Karjalan pelastustoimen alueeseen.
Joroisten kunta siirtyy Etelä-Savon pelastustoimen alueesta Pohjois-Savon pelastustoimen alueeseen.

Pelastustoimen alueeseen kuuluvilla kunnilla tulee olla sopimus pelastustoimen järjestämisestä. Uusi sopimus tulee saattaa voimaan viimeistään uuden aluejaon tullessa voimaan. Määräaika sopimuksen muuttamiselle on 31. lokakuuta 2020.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan Etelä-Savon pelastustoimen alueen muodostavat: Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava.

Etelä-Savon alueellisen pelastustoimen yhteistyösopimukseen on valmisteltu muutos siten, että Pieksämäen alueen (paloasemaryhmän) muodostaa jatkossa Pieksämäen kaupunki. Sopimuksen sisältö ei ole muuttunut, mutta siihen on tehty teknisiä muutoksia ja poistettu tarpeettomia sopimusmääräyksiä. Sopimuksesta on poistettu esimerkiksi vuoden 2004 perustamisvaiheessa olleita henkilöstö siirtymiseen ja kustannusjakoon liittyviä kohtia. Mahdollinen sopimusriita käsitellään jatkossa hallintoriitana hallinto-oikeudessa. 

Etelä-Savon pelastuslaitos toimii tämän hetkisen käsityksen mukaan vuoden 2022 loppuun saakka, jonka jälkeen pelastustoimen tehtävät siirtyvät perustettavalle sote-maakunnalle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä valtuustolle seuraavan päätösehdotuksen:

Valtuusto päättää hyväksyä Etelä-Savon pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen liitteen mukaisena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.