Kunnanhallitus, kokous 20.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Kotkatsaaren ranta-asemakaavojen osittainen kumoaminen

PuuDno-2020-82

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Tuomainen, maankäyttöteknikko, merja.tuomainen@puumala.fi

Kuvaus

Järvi-Saimaan Palvelut Oy:n kaavoitusinsinööri Henna Arkko on kaavan laatijana ja kaava-alueen kiinteistön omista­jien toimeksi antamana laatinut vireille tulleen 23.3.2020 päivätyn ehdotuksen Kotkatsaaren ranta-asemakaavan osittaiseksi kumoamiseksi. Kumottavaan alueeseen kuuluvat 18.5.1987 hyväksytyn rantakaavan Kerminhiekantien varrella olevat loma-asuntojen korttelialueet sekä maa- ja metsätalousalueet kiinteistöllä 623-420-0003-0090. Samalla kiinteistöllä oleva maa- ja metsätalousalue haetaan kumottavaksi myös xx. hyväksytyllä Kotkatsaaren ranta-asemakaavan muutoksen alueella.

Kumottavaksi ehdotetaan 11 loma-asunnon rakennuspaikkaa (RA) kortteleissa 3 ja 4 sekä kaikki maa- ja metsätalousalueet kiinteistöllä 623-420-0003-0090. Rakennuspaikoilla on ranta-asemakaavassa 100 k-m2 rakennusoikeutta, yhteensä 1100 k-m2. Ranta-asemakaavan kumoamisen jälkeen kaava-alueelle tulisi voimaan kunnanvaltuuston 24.9.2018 § 25 hyväksymä oikeusvaikutteinen Puumalan itäosien yleiskaava. Kumottavalla alueella on yleiskaavassa 11 loma-asunnon rakennuspaikkaa (RA), joilla on rakennusjärjestyksen kohdan 5.2 mukaan rakennusoikeutta 150 tai 200 k-m2.

Kotkatsaaren ranta-asemakaavan alkuperäinen rakennuspaikkojen lukumäärän mitoitus on yleiskaavoitusohjelman ja Etelä-Savon Seutukaavaliiton ”Rantojen mittaus rakennusoikeutta laskettaessa” ohjeen mukainen. Kantatilalla olisi siis yhtä monta rakennuspaikkaa kuin vuonna 1987, jos yleis- tai ranta-asemakaava laadittaisiin nyt. Näin ollen rantakaavan kumoamisella ei vaikeuteta uusien kaavojen laatimista eikä kaavan toteuttamista. Maanomistajien tasapuolinen kohtelu toteutuu.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 65 §:ssä ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 27 §:ssä säädetään kaavaehdotuksen julkisesti nähtävillä pitämisestä. Kunnan jäsenillä ja osallisilla on oikeus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta. Kaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot MRA 28 §:n sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

Kaavaehdotus asetetaan julkisesti nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi. Nähtävillä olosta tiedotetaan Puumalan kunnan internet –sivuilla, ilmoitustaululla sekä Puumala -lehdessä. Nähtävillä olosta tiedotetaan kaavoitettavan alueen maanomistajia ja naapureita kirjeitse. Aineisto on nähtävillä Puumalan kunnan internet-sivuilla ja teknisessä toimistossa (Keskustie 14). Viranomaisilta pyydetään lausunnot.

Kaavaselostus ja kaavakartta määräyksineen ovat liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa julkisesti nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi Kotkatsaaren ranta-asemakaavojen osittaisen kumoamisen kaavaehdotuksen. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian takaisin valmisteluun.

Valmistelija

  • Merja Tuomainen, maankäyttöteknikko, merja.tuomainen@puumala.fi

Kuvaus

Kotkatsaaren ranta-asemakaavan kumottavaksi ehdotettavaa aluetta on edellisestä käsittelystä pienennetty siten, että alueeseen kuuluu vain vuoden 1987 mukaiseen ranta-asemakaavaan kuuluva Kerminhiekantien alue. Alueella on 11 rakennettua loma-asunnon rakennuspaikkaa ja noin 11 hehtaaria maa-ja metsätalousaluetta.

Rakennuspaikkojen lukumäärä on tarkistettu uudelleen. Kantatilalla olisi yhtä monta rakennuspaikkaa kuin vuonna 1987, jos yleis- tai ranta-asemakaava laadittaisiin nyt. Näin ollen rantakaavan kumoamisella ei vaikeuteta uusien kaavojen laatimista eikä kaavan toteuttamista. Maanomistajien tasapuolinen kohtelu toteutuu.

Tämän jälkeen mahdollisesti vireille tulevat vastaavat ranta-asemakaavan kumoamishankkeet tullaan tutkimaan tapauskohtaisesti. Kumoamisen edellytyksenä on, että rantarakennuspaikkojen lukumäärä vastaa voimassa olevia kaavoitusperiaatteita. Lisäksi huomioidaan jokaisen ranta-asemakaavan ominais-/erityispiirteet.

Kaavakartta ja kaavaselostus ovat liitteenä. Maanomistajakirjeet ovat oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa julkisesti nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi Kotkatsaaren ranta-asemakaavojen osittaisen kumoamisen kaavaehdotuksen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaavan laatija

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.