Hyvinvointilautakunta, kokous 5.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Valtion erityisavustus EU:n nuoriso-ohjelmien Erasmus+ -hankkeeseen

PuuDno-2024-34

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnan nuorisopalvelut ovat hakeneet Erasmus+ nuoriso-ohjelmasta avustusta nuorisotyöntekijöiden kansainväliseen liikkumiseen. Hanke on seuraavanlainen:

Kansainväliset maistijaiset -hanke, rahoitus Erasmus+ nuoriso-ohjelma KA153 nuorisotyöntekijöiden liikkuvuus.

Myönnetty avustus 27 540 €, ei omarahoitusosuusvelvoitetta.

Toteutus 7.-9.5.2024 Puumalassa.

”Kansainväliset maistijaiset” on eteläsavolaisten pienten kuntien nuorisotyöntekijöiden ideoima Erasmus+ nuorisotyöntekijöiden liikkuvuushanke. Projekti kokoaa yhteen eteläsavolaisten nuorisotyöntekijöiden lisäksi nuorisotyöntekijöitä neljästä eri Euroopan maasta toukokuussa 2024 kolmeksi päiväksi Puumalaan, Etelä-Savoon, Suomeen. Suomalaisia osallistujia on 16, irlantilaisia 4, maltalaisia 2, islantilaisia 4, romanialaisia 4 ja kroatialaisia, kahdesta eri organisaatiosta, 8. Yhteensä 38 nuorisotyöntekijää. Mukana on myös Itä-Suomen nuorisotyön aluekoordinaattori.

Tavoitteena projektilla on nimensä mukaan olla pienet maistiaiset kansainvälisestä nuorisotyöstä toisten nuorisotyöntekijöiden kertomana. Pääosin vertaisoppimisen keinoin pohditaan kansainvälistymisen kokemuksia nuorisotyöntekijän näkökulmasta. Miksi kansainvälistyminen kannattaa? Mitä siitä opitaan? Miten tehdä yhteistyötä, jotta raskaaksikin koettu hakuprosessi olisi helpompaa? Miten myös pieni toimija pystyy toteuttamaan nuorten ryhmävaihtoja?  Projektissa pohditaan myös eurooppalaisessa nuorisotyössä ajankohtaisena aiheena olevaa tietosuutta ympäristöstä ja keinoja käsitellä tätä aihealuetta nuorten kanssa. Digitaalisuus on vahva elementti nuorisotyössä, joten projektissa tutustutaan sen tarjoamiin laadukkaisiin mahdollisuuksiin toteuttaa muun muassa kansainvälistä nuorisotyötä. Verkostoituminen niin paikallisten kuin eurooppalaisten kumppanien kesken on erittäin tärkeää kansainvälisten nuorisotyön projekteissa. Verkostoituminen on luontevaa, kun olemme konkreettisesti yhdessä keskustelemassa ja toimimassa. Tavoitteena on vahvistaa jo olemassa olevia verkostoja ja luoda uusia. Nuorisotyöntekijöiden verkostoituminen on hyvä reitti kansainvälisen nuorisotyön kehittämiseen paikkakunnalla, hyvä polku nuorten kansainvälistymiseen liittyvien ideoiden toteuttamiseen.

Kansainvälinen nuorisotyö on ollut vahvaa ja korkealaatuista Puumalassa jo pidemmän aikaa. Sitä toteutetaan vuosittain. Se on saanut myös positiivista huomiota valtion taholta. Hankkeiden hyödyt ovat moninaiset jatkonkin kannalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi nuorisotyön "Kansainväliset maistajaiset" -hankkeen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.