Vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite: Yksityisteiden kunnossapitoavustusten korotus ja yli 70-vuotiaiden palvelusetelit pihan ja talon huoltoon

PuuDno-2022-225

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen on valtuustoryhmillä ja valtuutetuilla oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevista asioista. Aloite annetaan puheenjohtajalle.

Aloitetta ei oteta heti käsiteltäväksi, vaan se lähetetään kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä / valtuutettu Lauri Kotsalainen antoi kunnanvaltuuston puheenjohtajalle liitteenä olevan kirjallisen aloitteen.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen yksityistieavusten osalta valmisteltavaksi maaseutuasiamiehelle ja muilta osin hyvinvointipalveluiden toimialalle.

Kunnanjohtajan muutettu päätösehdostus: Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen yksityistieavusten osalta valmisteltavaksi tekniselle toimelle ja muilta osin hyvinvointipalveluiden toimialalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää 20.2.2023 päivätyssä valtuustoaloitteessaan, että Puumalan kunta ottaa käyttöön pääsääntöisesti yli 70-vuotiaille tarkoitetun palvelusetelin, jota olisi mahdollista käyttää pihan ja talon huoltoon liittyviin töihin, kuten lumitöihin, puuhuoltoon ja pihan hoitoon. Valtuustoaloitetta perustellaan vanhusten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisellä ja erityisesti sillä, että ikäihmiset pystyisivät asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissaan ja tutussa ympäristössään. Usein tämä mahdollisuus heikkenee, kun henkilön fyysiset voimat eivät riitä pihan hoitoon ja talon huoltotöihin. Aloitteessa tuodaan esille palvelusetelin vuosittaiseksi arvoksi 200 €/talous tai 100 €/70-vuotias henkilö, jos taloudessa on myös alle 70-vuotiaita (max. 200 €/talous). Lisäksi aloitteessa mainitaan, että avustusta voitaisiin myöntää alle 70-vuotiaalle, jos henkilöllä on toimintakykyrajoitteita fyysisten töiden tekemiseen.

Tilastokeskuksen mukaan Puumalan väestöstä 44,3 % oli 65 vuotta täyttäneitä vuonna 2021. Kun Puumalan väkiluku kyseisenä vuonna oli 2 117, oli 938 henkilöä täyttänyt 65 vuotta. Vuoden 2021 Sotkanet.fi-tilasto puolestaan osoittaa, että 65 vuotta täyttäneistä 96,9 % asui omassa kodissaan Puumalassa. Tämä on 909 henkilöä vuoden 2021 väestömäärän perusteella. Sotkanet.fi-tilastokannan mukaan 52,1 % puumalalaisista 65 vuotta täyttäneistä asuu yhden henkilön taloudessa. Jos vuositasoiset kustannukset lasketaan näiden tietojen pohjalta esitetyille palveluseteleille, tulevat kustannukset olemaan seuraavat:

  • Yhden henkilön taloudet n. 95 000 €
  • Muut yli 65-vuotiaat n. 44 000 €

 

Kokonaiskustannukset vuositasolla olisivat noin 139 000 €. On huomioitava, että laskelmat on tehty 65 vuotta täyttäneistä. Tilastotiedot ovat pääsääntöisesti 10 ikävuoden välein, joten 70-vuotiaista ei ole saatavana niin tarkkoja tietoja kuin 65-vuotta täyttäneistä. Kokonaiskustannukset tulisivat kuitenkin vähenemään tuosta arviolta 44 000 €, mikäli kyse olisi 70 vuotta täyttäneistä, sillä arvion mukaan puumalalaisia yli 70-vuotiaita oli noin 640 henkilöä (69,3 % yli 65-vuotiaista) vuonna 2021. Kustannuksia puolestaan lisäävät palvelustelijärjestelmän piiriin hyväksyttävät mahdolliset alle 70-vuotiaat, joilla on toimintakykyrajoitteita fyysisten töiden tekemiseen.

Puumalan kunta on lähiaikoina ottamassa käyttöön ikäihmisille (80-vuotiaille ja sitä iäkkäämmille) suunnatun siivouspalvelusetelin. Siivouspalveluseteli on Puumalan kunnan määrärahasidonnainen ja harkinnanvarainen etuus, joka on suunniteltu tukemaan ikäihmisten kotona asumista. Siivouspalveluseteli on tarkoitettu vähävaraisille ikääntyneille henkilöille, joilla on toimintakyvyn alenemisen vuoksi haasteita kotisiivouksen toteuttamisessa. Siivouspalvelusetelillä tuotettava siivouspalvelu on asunnon ylläpitosiivousta. Kun siivouspalveluseteli saadaan käyttöön ja järjestelmä toimimaan, on mahdollista miettiä muitakin ikäihmisten asumista tukevia toimia. Jatkossa on myös mahdollista miettiä siivouspalvelusetelin laajentamista esimerkiksi nuorempien iäkkäiden tai toimialan laajenemisen suuntaan. Vuonna 2023 siivouspalvelusetelitoimintaan on varattu 20 000 € hyvinvointipalvelujen talousarviossa.

Tällä hetkellä aloitteessa esitetty palvelusetelin käyttöönotto ei ole resurssien myötä mahdollista. Mikäli aloitteessa esitetyssä palvelusetelissä otetaan huomioon alle 70-vuotiaat, joilla on toimintakykyrajoitteita fyysisten töiden tekemiseen, on asiassa vahvistettava yhteistyötä Etelä-Savon hyvinvointialueen kanssa, sillä kunnalla ei ole valtuuksia tehdä arvioita henkilöiden toimintakyvystä. Aloitteen mukainen palvelusetelikäytäntö vaatii myös henkilöstöresursseja, sillä palvelusetelianomusten ison määrän käsittely ja päätösten tekeminen vaatii paljon työtunteja. Tämä lisää hallinnollisia kustannuksia.

Esitetyn aloitteen vuosittaiset kokonaiskustannukset tulisivat olemaan isot. Kuntatalouden tulevaisuuden näkymät ovat haastavat. Vasta muutaman vuoden päästä nähdään, miten esimerkiksi hyvinvointialueuudistus vaikuttaa kunnan taloustilanteeseen. Valtionosuuksien leikkaukset ja arvioitu verotulojen kasvun hidastuminen vaikuttavat kunnan vuosikatteeseen. Kunnalla on hyvä olla puskuria tuleville vuosille ja sen vuoksi toiminnan tulee pohjautua napakkaan taloudenhoitoon. Esitetty aloite ei olisi kertaluontoinen, vaan kustannukset tulisivat jatkumaan vuosittain. Aloitteen teema on erittäin hyvä, mutta sen käyttöönottoa olisi järkevä miettiä muutaman vuoden päästä, kun edellä mainittujen muutosten vaikutukset kuntatalouteen ovat selvillä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Puumalan kunta ei ota käyttöön Puumalan Perussuomalaiset -valtuustoryhmän aloitteessa esitettyä, pääsääntöisesti yli 70-vuotiaille tarkoitettua palveluseteliä, jota olisi mahdollista käyttää pihan ja talon huoltoon liittyviin töihin, kuten lumitöihin, puuhuoltoon ja pihan hoitoon.

Lauri Kotsalainen poistui kokouksesta esteellisenä tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Esteellisyysperuste: Intressijäävi 

Päätös

Hyvinvointi- ja kulttuurijohtajan muuttettu päätösehdostus:

Hyvinvointilautakunta haluaa kuulla valmisteluvaiheessa vanhus- ja vammaisneuvoston näkemyksen asiaan, joten  hyvinvointilautakunta päättää lähettää asian vanhus- ja vammaisneuvoston käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee aloitteesta ja antaa siitä lausuntonsa hyvinvointilautakunnalle.

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto hyväksyi hyvinvointilautakunnan kokoukseen tehdyn alkuperäisen päätösehdotuksen, eli vanhus- ja vammaisneuvosto totesi, että Puumalan kunta ei ottaisi käyttöön Puumalan Perussuomalaiset -valtuustoryhmän aloitteessa esitettyä, pääsääntöisesti yli 70-vuotiaille tarkoitettua palveluseteliä, jota olisi mahdollista käyttää pihan ja talon huoltoon liittyviin töihin kuten lumitöihin, puuhuoltoon ja pihan hoitoon. Lisäksi vanhus- ja vammaisneuvosto totesi, että nyt on olennaista saada 80-vuotiaille ja sitä iäkkäimmille suunnattu siivouspalveluseteli käyttöön. Kun siivouspalvelusetelijärjestelmä saadaan käyttöön ja toimimaan, on mahdollista miettiä muitakin ikäihmisten kotona asumista tukevia toimia, kuten esimerkiksi siivouspalvelusetelijärjestelmän laajentamista toimialan osalta.