Vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Vanhustenviikko 2023

PuuDno-2016-203

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tänä vuonna pääjuhlaa vietetään 1.10.2023 Iisalmessa. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko (tänä vuonna 1.-8.10.2023) ja sitä vietetään teemalla Tehdään iästä numero - Gör ett nummer av åldern - Dahkat agis nummira - Age matters. Lisäksi jokaiselle päivälle on perinteisesti oma päiväkohtainen teemansa. Tämän vuoden Vanhustenviikon kampanjalla halutaan kiinnittää huomiota iäkkäisiin ihmisiin ja heidän asemaansa yhteiskunnassa. Tavoitteena on erityisesti nostaa kuuluville iäkkäiden oma ääni kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Vanhustenviikon tiistai 3.10.2023 on kansallinen SeniorSurf-päivä, jolloin ikääntyneitä rohkaistaan tutustumaan tietotekniikan suomiin mahdollisuuksiin.

Vanhustenviikko on näkynyt ja kuulunut myös Puumalassa aiempina vuosina. Tavoitteena on, että toiminta ja aktiviteetit ovat runsaita jatkossakin. Vuoden 2023 Vanhustenviikolle on jo suunniteltu tapahtumia. Olennaista on koota tapahtumatarjonta yhteen jo hyvissä ajoin päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee Vanhustenviikon 2023 ohjelmasta ja kokoaa yhteen jo tiedossa olevat tapahtumat sekä esittää tarvittaessa toiveita viikko-ohjelman täydennykseksi.

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskusteli vuoden 2023 Vanhustenviikon toteutuksesta ja totesi seuraavaa:

  • päiväkodin ja koulun toivotaan osallistuvan laajemmin Vanhustenviikon toteutukseen,
  • aiempina vuosina järjestetyille Norppalaavu-retkille toivotaan jatkoa,
  • Senioritupa-toiminta osuu juuri Vanhustenviikolle, joten siihen toivottiin tavanomaista vahvempaa panostusta,
  • Vanhustenviikko huomioidaan myös seurakunnan, kirjaston ja kansalaisopiston toiminnassa.

Lisäksi Vanhustenviikolle ideoitiin mahdollista senioireiden muotinäytöstä ja entisaikojen elokuvaesitystä. Edellisten ohella todettiin, että Puumala on mukana Vie vanhus ulos -kampanjassa, joka alkaa jo reilusti ennen Vanhustenviikkoa.