Hyvinvointilautakunta, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Puumalan yhtenäiskoulun järjestyssäännöt

PuuDno-2022-248

Valmistelija

  • Anni Riikka Marila, peruskoulun rehtori, anniriikka.marila@puumala.fi

Kuvaus

Koulun järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Järjestyssäännöt ohjaavat kaikkea koulutusta koskevan lainsäädännön nojalla järjestettyä koulun työsuunnitelman mukaista opetusta ja siihen liittyvää toimintaa.

Oppilaiden perusoikeuksiin voidaan puuttua vain lain nojalla. Järjestyssäännöt sisältävät sekä lakiin perustuvia oppilasta velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä että viihtyvyyttä ja turvallisuutta edistäviä suosituksia. Järjestyssäännöistä tulee käydä ilmi, mitkä osat ovat lainsäädäntöön perustuvia velvoittavia säännöksiä ja määräyksiä, ja mitkä suosituksia.

Järjestyssääntöjen tulee olla kielellisesti ymmärrettäviä ja helppolukuisia kaikille oppilaille ja muille kouluyhteisöön kuuluville. Järjestyssääntöjen rikkomisesta voidaan määrätä ainoastaan lainsäädännön mukaisia kurinpitoseuraamuksia tai muita seuraamuksia.

Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt peruskouluille. Järjestyssäännöistä tulee käydä ilmi niiden hyväksymispäivämäärä ja voimaatuloajankohta. Järjestyssäännöt ovat voimassa toistaiseksi, ellei niitä ole hyväksytty määräajaksi. Järjestyssääntöjä laadittaessa oppilaille tulee järjestää mahdollisuus osallistua sääntöjen valmisteluun. Ennen järjestyssääntöjen hyväksymistä koulun oppilaskuntaa tulee kuulla.

Puumalan yhtenäiskoulussa on valmisteltu koulun päivitetyt järjestyssäännöt. Valmistelutyössä on kuultu syyslukukaudella 2022 kaikkia koulun oppilaita. Oppilaiden kuulemisen jälkeen henkilökunta on ottanut kantaa järjestyssääntöihin ja oppilaiden näkemyksiin. Sen jälkeen kommentteja on pyydetty Wilman kautta huoltajilta. Kaikkien näiden kommenttien sekä Opetushallituksen ohjeen (Järjestyssääntöjen laatiminen, ohje 1/012/2016) perusteella koulun johtotiimi on kevätlukukaudella 2023 rehtorin johdolla valmistellut uudet järjestyssäännöt. Valmistelutyössä on käytetty myös Opetushallituksen Tietokoneen, kännykän ja muiden mobiililaitteiden käyttöön liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista koulussa -opasta (Oppaat ja käsikirjat 2017: 5a) sekä Poliisin ohjetta Milloin ja miten yhteys koulusta poliisiin Itä-Suomessa (Itä-Suomen poliisilaitoksen julkaisuja 1/2021).  

Valmistellut säännöt on käyty läpi henkilökuntakokouksessa, lähetetty huoltajille Wilmassa kommentoitaviksi sekä viety oppilaskunnan hallitukseen käsiteltäviksi. Päivitetyt järjestyssäännöt on tarkoitus ottaa käyttöön lukuvuoden 2023-2024 alusta eli 10.8.2023 alkaen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä Puumalan yhtenäiskoulun järjestyssäännöt siten, että ne ovat voimassa lukuvuoden 2023-2024 alusta lukien toistaiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.