Hyvinvointilautakunta, kokous 15.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 MLL:n lastenhoitopalvelutoiminnan käynnistäminen Puumalassa

PuuDno-2016-61

Valmistelija

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Puumalan paikallisyhdistys ovat neuvotelleet jo useamman vuoden ajan Mannerheimin lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin kanssa MLL Lastenhoitotoiminnan käynnistämisestä Puumalassa. Neuvottelut ovat edenneet kevään 2023 aikana. Tavoitteena on sopia kumppanuussopimus Puumalan kunnan ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin kanssa. Sopimuksen voimassa ollessa MLL tarjoaa perheille lastenhoitoapua tilapäiseen ja lyhytaikaiseen tarpeeseen esimerkiksi silloin, kun vanhemmat ovat työmatkalla tai haluavat hengähtää hetken. Toiminnan tarkoituksena on helpottaa perheiden arjen haasteita ja edistää arjessa jaksamista. Lastenhoitotoiminta on perheiden tarpeista lähtevää joustavaa ja luotettavaa arjen apua perheille. MLL rekrytoi, kouluttaa, tukee ja ohjaa hoitajia sekä välittää perheille hoitajia selainpohjaisen välitysjärjestelmän kautta. Lastenhoitotoiminnan välitys on ammatillista toimintaa, joka ohjeistaa perheitä työnantajana toimimiseen.

Puumalan kunnalle tulee MLL Lastenhoitotoiminnan käynnistämisestä 3 000 €:n aloitusmaksu. Sen jälkeiset vuosittaiset kulut tulevat hyvinvointialueen maksettavaksi. Puumalan kokoisen kunnan vuosimaksu on ollut noin 3 500 €. Mannerheimin lastensuojeluliitto neuvottelee hyvinvointialueen kanssa vuosimaksukäytänteistä.

Mikäli Puumalan kunta päättää lähteä mukaan MLL Lastenhoitotoimintaan, seuraava lastenhoitotoiminnan peruskurssi olisi järjestettävissä syksyllä 2023, tarvittaessa jo aiemmin. Lastenhoitotoiminnassa mukana olevien hoitajien alaikäraja on 16 vuotta ja yläikäraja 75 vuotta. Lastenhoitotoiminnan peruskurssi kestää 54 tuntia. Sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilaisille tai kyseisten alojen opiskelijoille riittää lyhyempi perehdytyskoulutus. MLL tarkistaa toiminnassa mukana olevien hoitajien rikosrekisteriotteet.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää solmia Mannerheimin lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin kanssa MLL Lastenhoitotoiminnan kumppanuussopimuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.