Valtuusto, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Puumalan kunnan laaja hyvinvointikertomus: Hyvinvointiraportti 2017–2021 ja -suunnitelma 2023–2026

PuuDno-2022-248

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä. Kuntalaki (1995/365) ja laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (2021/612) määrittävät kunnan yhdeksi tehtäväksi asukkaidensa hyvinvoinnin edistämisen. Kuntalaisten laaja-alaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tulisi tapahtua kattavassa yhteistyössä kunnan eri toimialojen kesken.

Kunnan tekemä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työ tehdään suunnitelmalliseksi, tavoitteelliseksi ja näkyväksi hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman myötä. Näiden tekeminen on lakisääteistä. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain (2021/612) mukaan kunnan on

  • asetettava strategisessa suunnittelussa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle tavoitteet ja määritettävä tavoitteita tukevat toimenpiteet,
  • otettava huomioon päätöksenteossaan päätöstensä arvioidut vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen väestöryhmittäin,
  • nimettävä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutaho,
  • seurattava kuntalaisten elinoloja, hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä alueittain ja väestöryhmittäin,
  • raportoitava kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niihin vaikuttavista tekijöistä ja toteutetuista toimenpiteistä valtuustolle vuosittain,
  • valmisteltava valtuustolle valtuustokausittain hyvinvointikertomus ja -suunnitelma edellä mainituista asioista sekä
  • toimitettava hyvinvointikertomus- ja suunnitelma hyvinvointialueelle ja julkaistava se julkisessa tietoverkossa.

Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma ovat osa kunnan strategista johtamista. Ne ovat työvälineitä, joiden avulla pystytään suunnittelemaan, seuraamaan, arvioimaan ja raportoimaan kunnan ja kuntalaisten hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Hyvinvointikertomus on kaksiosainen. Nyt päätöskierroksella oleva hyvinvointiraportti menneeltä valtuustokaudelta (2017–2021) on sekä katsaus kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen ja niihin vaikuttaviin tekijöihin että arviointi toteutuneesta hyvinvoinnin edistämistoiminnasta ja hyvinvointipolitiikasta. Hyvinvointisuunnitelma puolestaan kuvaa vuosien 2023–2026 tavoitteet ja toimenpiteet terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja edistämisessä. Laajasti tarkasteltuna se sisältää esimerkiksi sosiaalisia, taloudellisia, ympäristöllisiä tai yksilöllisiä tekijöitä, jotka edistävät väestön terveyttä ja hyvinvointia. Hyvinvointisuunnitelma on eräänlainen toimijoiden tahtotila siitä, mihin suuntaan ja millä keinoin halutaan edetä alueen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Vuosien 2017-2021 hyvinvointisuunnitelman arviointi

Vuosien 2017-2021 hyvinvointisuunnitelman arviointi jää osin vaillinaiseksi esimerkiksi epätarkkojen mittareiden vuoksi. Monin osin tavoitteet jäivät myös ainakin osittain toteutumatta. Positiivinen, tavoitteiden suuntainen eteneminen näkyy monessa, mutta samalla on huomattavissa myös se, että moni tavoiteasia on ikään kuin vaiheessa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyö on pitkäjänteistä. Toimenpiteiden tulokset eivät näy hetkessä, vaan usein vasta pitkällä aikajänteellä. Jos halutaan hyvinvointisuunnitelman voimassa olon ajalta näkyviä tuloksia, on tavoitteet asetettava sellaisiksi, että niiden saavuttaminen on mahdollista neljän vuoden aikajänteellä.

Vuosien 2023-2023 hyvinvointisuunnitelma

Puumalan kunnan hyvinvointisuunnitelmassa vuosille 2023–2026 on huomioitu edeltävän toimintakauden hyvinvointikertomus tuloksineen, HYTE-kertoimen tulokset sekä lukuisat suunnitelmat ja ohjelmat, jotka osaltaan ylläpitävät ja edistävät kohderyhmiensä hyvinvointia ja terveyttä. Nyt laadittu hyvinvointisuunnitelma pohjautuu teemojen osalta Etelä-Savon hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelmaan. Nämä teemat ovat:

  • Asukkaiden osallisuuden ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen
  • Turvallisuuskulttuurin vahvistaminen ja kehittäminen (hyvinvointia vaarantavien riskitekijöiden ehkäiseminen)
  • Hyvän elämän edellytysten vahvistaminen ja kehittäminen

Puumalan yksityiskohtaisessa suunnitelmassa on esitelty teemoittaan kohderyhmäkohtaiset tavoitteet toimenpiteineen, mittareineen, vastuutahoineen ja aikatauluineen. Suunnitelma on tämän pykälän liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä Puumalan kunnan laajan hyvinvointikertomuksen (Hyvinvointiraportti 2017-2021 sekä hyvinvointisuunnitelma 2023-2026). Lisäksi hyvinvointilautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että se tekee kunnanvaltuustolle seuraavan päätösehdotuksen: Kunnanvaltuusto päättää hyväksyä liittenä olevan Puumalan kunnan laajan hyvinvointikertomuksen (Hyvinvointiraportti 2017-2021 sekä hyvinvointisuunnitelma 2023-2026).

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Kuvaus

Hyvinvointilautakunta 27.11.2023 ja tekninen lautakunta 28.11.2023 ovat osaltaan hyväksyneet Puumalan kunnan laajan hyvinvointikertomuksen (Hyvinvointiraportti 2017-2021 sekä hyvinvointisuunnitelma 2023-2026) ja esittävät kunnanhallitukselle, että se tekee kunnanvaltuustolle seuraavan päätösehdotuksen: Kunnanvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan Puumalan kunnan laajan hyvinvointikertomuksen (Hyvinvointiraportti 2017-2021 sekä hyvinvointisuunnitelma 2023-2026).

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Puumalan kunnan laajan hyvinvointikertomuksen (Hyvinvointiraportti 2017-2021 sekä hyvinvointisuunnitelma 2023-2026).

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan Puumalan kunnan laajan hyvinvointikertomuksen (Hyvinvointiraportti 2017-2021 sekä hyvinvointisuunnitelma 2023-2026).

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.