Valtuusto, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Määrärahamuutokset talousarvioon 2022

PuuDno-2022-193

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Käyttötalouteen on tarve tehdä määrärahamuutos kohtaan 5060 perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelut sekä 5063 eli erikoissairaanhoito. Talousarviossa 2022 on hyväksytty 10 860 000 euron määräraha sosiaali- ja terveyspalveluihin asiakaspalveluiden ostoon kuntayhtymältä. Palkkaharmonisointipäätöksen sekä kohonneiden sote-kustannusten takia budjetoitu määräraha ei tule riittämään. Essoten toimittaman, lokakuun 2022 lopun tilanteeseen pohjautuvan ennusteen mukaan sote-palveluiden kustannus tulee olemaan palkkaharmonisointi mukaan lukien 11 861 552 euroa. Tämä summa sisältää palkkaharmonisoinnin osuutta noin 358 800 euroa. Palkkaharmonisoinnin Puumalan osuus on laskettu teknisesti siten, että kuntayhtymän harmonisointimeno olisi kokonaisuudessaan 13 000 000 euroa ja Puumalan kunnan omistusosuuden (2,76 %) osuus on 358 800 euroa. Essoten neuvottelukunnassa on 30.11.2022 sovittu, että palkkaharmonisoinnin kustannukset kirjataan todellisen toteutumisen mukaisesti oikeille kustannuspaikoille, jolloin todelliset kustannukset jakautuvat kuntien kesken perussopimuksen §18 mukaisesti. Samalla tavalla kohdennus tarkastetaan myös vuoden 2021 osalta. Vuoden 2021 osalta harmonisoinnin laskennallinen luku Puumalan kunnan osalta oli noin 363 000 euroa, joka on maksettu jo vuoden 2021 loppulaskutuksen yhteydessä. Yhteensä harmonisoinnin kustannus on Puumalalle vuosilta 2021 ja 2022 noin 722 000 euroa.  

Lisäksi vuoden 2021 kirjanpidossa on havaittu takautuvasti virhe, joka koskee erikoissairaanhoidon joulukuun 2021 laskun kirjausta. Kirjaus on tehty tammikuulle 2022 ja summa on 230 000 euroa. Lisämäärärahan tarve sote-palveluihin on 1 232 000 euroa. 

 

Investointimäärärahoihin on tarve tehdä seuraavankaltaiset muutokset:

- investointikohtaan 9823 / Palvelukeskus investointimenoihin lisätään 177 000 euroa eli Tupasvillan urakan osuus, joka päättyi helmikuussa. Peruste: alkuperäinen määräraha oli 535 000 euroa, joka riitti peruskorjauksen ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen. Tupasvillan peruskorjauksen LVI-, sähkö- ja rakennusurakka sekä rakennusaikaiset valvontatyöt sekä osa suunnittelusta tuli maksamaan yhteensä noin 529 000 euroa.  Määrärahamuutoksen tarve syntyi siitä, että urakan aloitus siirtyi alkuperäisestä aikataulusta ja urakka jatkui vuodelle 2022. Lisäksi määrärahassa on huomioitu suunnittelutyöt. Palvelukeskuksen urakan vaiheisiin 1 ja 2 sekä suunnittelutöihin varatut määrärahat kokonaisuudessaan ovat olleet riittävät eikä ylityksiä ole tapahtunut. Rantakodin urakka alkoi kesäkuun alussa ja valmistuu joulukuussa 2022. Alkuperäinen määräraha tulee riittämään. 

Palvelukeskuksen remontin talousarvio- ja toteumatiedot on avattu oheismateriaalissa. 

- investointikohtaan 9829 / Urheiluhalli investointimenoihin lisätään 85 000 euroa. Peruste: toteutettu vuonna 2022 vuodelle 2021 kuulunutta urakkaa eli ilmanvaihtokoneen uusimista, jonka alkuperäinen määräraha oli -150 000 euroa. Toimitusvaikeuksien vuoksi urakka siirtyi vuodelle 2022 ja siirtyminen varmistui talousarvion hyväksymisen jälkeen. Ilmanvaihtokoneen uusiminen toteutui siten, että alkupäinen määräraha riitti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy lisämäärärahat esittelytekstin mukaisella tavalla.  

 

Jäsen Laura Pitkonen poistui kokouksesta esteellisenä tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Esteellisyysperuste: Intressijäävi

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Valtuusto hyväksyy lisämäärärahat esittelytekstin mukaisella tavalla.  


Varavaltuutettu Juha-Matti Matinen ilmoitti esteellisyydestään tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Esteellisyysperuste: Intressijäävi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:
–    se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
–    kunnan jäsen.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
–    päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
–    päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
–    päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.
Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio   
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2501
Puhelinnumero: 029 564 2500
Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: ma – pe 8.00 – 16.15

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan muutosta
–    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
–    perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

–    päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
–    todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
–    asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet  Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus voi periä muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun. Maksuista säädetään laissa tuomioistuinmaksulaki 11.12.2015 / 1455.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, 52200 Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00