Vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 8.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Ikääntyneiden taloudellisen kaltoinkohtelun torjuntahanke 2018-2021

Valmistelija

  • Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi

Kuvaus

Suvanto ry on lähettänyt seuraavan ryhmäviestin kaikkiin Suomen kuntien vanhusneuvostoille:

"Me Turvallisen vanhuuden puolesta - Suvanto ry Mummonmarkan vartijat -hankkeessa haluamme nostaa tällä yhteydenotolla esiin ikääntyviä koskevan kaltoinkohtelun ja taloudellisen hyväksikäytön tunnistamisen ja ehkäisemisen tärkeyttä, koska yhä useampi ikääntynyt joutuu näiden rokosten kohteeksi. Vanhusneuvostoilla on tehtävänsä vuoksi merkittävä mahdollisuus vaikuttaa kunnan ikääntyneiden turvallisuuteen ja hyvinvointiin mm. lausunnoin. Lisäksi vanhusneuvostojen jäseninä toimii paikallisia vaikuttajia, jotka voivat edistää asiaa omissa yhteisöissään. Toivomme, että huomioitte asian ja etsitte keinoja, joilla ikääntyneiden turvallisuutta voidaan lisätä paikallisesti.

Mummonmarkan vartijat -hankkeessa on tuotettu turvataitoja varten runsaasti materiaalia, jonka koostamisessa on kuultu ikääntyneitä itseään. Olemme tiedottaneet aiheesta laajasti valtakunnallisesti, mm. tekemällä 11 suuressa kaupungissa kaikille avoimen seminaarikiertueen, joista osa toteutui paikan päällä ja osa verkkotilaisuuksina. Seminaarit tehtiin paikallisten verkostotoimijoiden, mm. pankin, poliisin, Digi- ja väestötietoviraston ja Rikosuhripäivystyksen kanssa. Olemme toteuttaneet vertaiskouluttamisen pilotin, jossa on koulutettu viestinviejiksi eli mummonmarkan vartijoiksi vanhusneuvostojen ja eläkeläisjärjestöjen jäseniä eri puolilta Suomea. Mummonmarkan vartijat toimivat vertaisina omissa viiteryhmissään kuten järjestöjen kerhoissa ja omissa lähi- ja harrastuspiireissään.

Lokakuussa 2018 alkanut Mummonmarkan vartijat -hanke päättyy 31.12.2021 mutta toivomme teidän kiinnostuvan verkkosivustostamme www.mummonmarkanvartijat.fi, joka jää käyttöönne hankkeen päätyttyäkin. Materiaalit-osiossa on vapaasti käytettävissä olevaa materiaalia kuunneltavaksi, katsottavaksi, tulostettavaksi ja jaettavaksi. Testaa tietosi -osiossa voi tutustua itseopiskeltavaan verkkokoututukseen ja testata omat tietonsa aiheesta helposti suoritettavalla verkkotestillä, jonka jälkeen voi toimia mummonmarkan vartijana. Tervetuloa mukaan!"

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi

Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää esittää kansalaisopistolle, että se yhteistyössä vanhus- ja vammaisneuvoston kanssa järjestää tilaisuuden, jossa esitetään Mummonmarkan vartijoiden videoita, jaetaan materiaalia ja keskustellaan yhdessä aiheesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.