Keskusvaalilautakunta, kokous 13.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Kuntavaalien 2021 ennakkoäänten laskenta

PuuDno-2020-246

Valmistelija

  • Mervi Kelloniitty, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Keskusvaalilautakunnan on vaalipäivänä pidettävässä kokouksessa, joka voidaan aloittaa aikaisintaan klo 15, ryhdyttävä tarkastamaan ennakkoäänestyksessä annettuja hyväksytyissä vaalikuorissa olevia äänestyslippuja. Keskusvaalilautakunnan tulee pyrkiä laskemaan ennakkoäänet klo 20 mennessä.

Keskusvaalilautakunnan tulee ehdottomasti huolehtia siitä, että kaikki mahdollisuudet tarkastuksen tietojen välittymiseen tarkastustilan ulkopuolelle ennen klo 20 tehokkaasti estetään.

Ennakkoäänet lasketaan äänestysalueittain. Äänestysliput, jotka mitättöminä on jätettävä ottamatta huomioon, on erotettava eri ryhmäksi ja niiden lukumäärä laskettava. Muut äänestysliput on järjestettävä siten, että kunkin ehdokkaan hyväksi annetut äänestysliput ovat eri ryhmänä. Kaikissa ryhmissä olevien äänestyslippujen lukumäärä on laskettava.

Äänestyslippu on mitätön, jos:

  1. vaalikuoressa on useampi tai muutakin kuin yksi äänestyslippu;
  2. vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;
  3. äänestyslippuna on käytetty muuta kuin oikeusministeriön painattamaa äänestyslippua;
  4. äänestyslippua ei ole leimattu;
  5. ehdokkaan numero on merkitty siten, ettei selvästi ilmene, ketä ehdokasta se tarkoittaa; taikka
  6. äänestyslippuun on kirjoitetttu äänestäjän nimi tai erityinen tuntomerkki taikka siihen on tehty muunlainen asiaton merkintä. Asiattomana ei pidetä äänestyslippuun tehtyä merkintää, joka ainoastaan selventää, ketä ehdokasta äänestäjä on tarkoittanut äänestää.

Keskusvaalilautakunnan tulee tallentaa ennakkoäänestyksen tulos laskentajärjestelmään sitä mukaan kun se valmistuu, tavoitteena, että kunnan koko tulos on tallennettu klo 20 mennessä. Keskusvaalilautakunnan tulee tulostaa tallennusraportti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Hämäläinen, ympäristösihteeri, timo.hamalainen@puumala.fi

Keskusvaalilautakunta suorittaa ennakkoäänten laskemisen siten, että edellisissä kokouksssa (1.6.2021, 7.6.2021 ja 11.6.2021) lähetekirjeistä erotetut ja hyväksytyt vaalikuoret avataan ja äänestysliput ryhmitellään siten, että eri ehdokkaiden hyväksi annetut äänet ovat omina ryhminään.

Lisäksi keskusvaalilautakunta tallentaa ennakkoäänestyksen tuloksen laskentajärjestelmään ja tulostaa tallennusraportin ja liittää sen pöytäkirjaan.

Päätös

Keskusvaalilautakunta laski äänestysalueen annetut 785 ennakkoääntä ja päätti jättää niistä huomioon ottamatta yhden (1) äänen liitteen mukaisesti.
Lisäksi keskusvaalilautakunta tallensi tuloksen laskentajärjestelmään ja tulosti liitteenä olevat tallennusraportit.