Valmistelija
Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi
Kuvaus
Vammaispoliittinen ohjelma kuntayhtymä Essoten alueelle on laadittu yhteiskehittämisen menetelmin opinnäytetyönä. Ohjelmatyöhön lähdettiin Essoten alueen vanhus- ja vammaisneuvoston aloitteesta ja vastuu- tai taustatahona on toiminut Essoten vammaispalvelut. Ensisijaisena tiedonkeruumenetelmänä toimivat työpajat sidosryhmille. Työpajoihin kutsuttavat tahot eli oleelliset sidosryhmät määriteltiin vammaisneuvoston ja vammaispalvelujen yhteyshenkilöiden kanssa yhdessä. Avoin sähköinen kommentointi ja kuuleminen luonnosvaiheessa sekä tiedon täydentäminen asiantuntijatiimin avulla kuuluivat prosessin eri vaiheisiin.
Monialaisen työpajatyöskentelyn kautta ohjelmaan on nostettu esiin paikallisia ja ajankohtaisia vammaisten ihmisten hyvään elämään ja yhdenvertaisuuteen vaikuttavia asioita. Vammaispoliittinen ohjelma on laadittu vuosille 2020-23 ja sen toivotaan toimivan ohjaavana asiakirjana kaikille sidosryhmille; palvelun tuottajille, työntekijöille, viranhaltijoille, päättäjille kuin vammaisille henkilöille ja heidän läheisilleen. Toimenpide-ehdotusten toteutumista seuraa jatkossa alueellinen vammaisneuvosto.
Vammaispolitiikkaa koordinoi Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö. Vammaispolitiikan periaatteina ovat oikeus yhdenvertaisuuteen, osallisuuteen ja syrjimättömyyteen sekä tarpeellisiin palvelu- ja tukitoimiin. Lähtökohtana ovat perus- ja ihmisoikeudet. Syrjimättömyys on kirjattu Suomen perustuslakiin. Maailmanlaajuisen YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista Suomi on allekirjoittanut vuonna 2016.
Vammaisten esteettömät ja hyvät palvelut Essoten alueella on tavoite, jota kohti vammaispoliittisella ohjelmalla tähdätään. Ohjelman tavoite on edistää kuntayhtymän alueen vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja tasavertaista osallisuutta yhteiskunnan toimintaan. Ohjelmalla tavoitellaan myös itsemääräämisoikeuden toteutumista ja palvelujen saatavuuden parantumista.
Essoten vammaispoliittisen ohjelman 2020-2023 toimintalinjaukset ovat
- Osallisuus ja yhdenvertaisuus: Asiakkaiden aito kuuleminen ja huomioon ottaminen.
- Eläminen itsenäisesti: Mahdollisuus omannäköiseen yksilölliseen asumiseen ja itsenäiseen elämään.
- Kulttuuri, virkistys ja vapaa-ajantoiminta: Huomioidaan ja toteutetaan kaikille sopivaa suunnittelua kulttuuri-, virkistys- ja vapaa-ajantoiminnoissa.
- Tietoisuuden lisääminen ja kansainvälinen yhteistyö: Osallisuuden mahdollistaminen vaihtoehtoisilla ja riittävillä kommunikaatiomenetelmillä.
- Koulutus ja työllisyys: Yhdenvertaiset kouluttautumismahdollisuudet ja joustavuus työelämässä.
- Esteetön ympäristö ja saavutettavat palvelut: Esteettömyydessä huomioidaan rakennettu ympäristö, painettu materiaali ja digitaalinen ympäristö.
- Sosiaali- ja terveyspalvelut: Sosiaali- ja terveyspalvelut tulee olla saavutettavissa ja selkokielistä ohjausta sekä tietoa etuuksista tulee olla riittävästi.
Essoten vanhus- ja vammaisneuvosto on kokouksessaan 21.1.2020 § 3 päättänyt, että alueellinen vammaispoliittinen ohjelma viedään tiedoksi Essoten hallitukseen sekä kuntien vanhus- ja vammaisneuvostoihin.
Essoten alueen vammaispoliittinen ohjelma 2020-2023 on liitteenä.
Päätösehdotus
Esittelijä
Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi
Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää merkitä Essoten alueen vammaispoliittisen ohjelman 2020-2023 tietoonsa saatetuksi.
Lisäksi vanhus- ja vammaisneuvosto päättää saattaa Essoten alueen vammaispoliittisen ohjelman 2020-2023 tiedoksi Puumalan kunnanhallitukselle, hyvinvointilautakunnalle ja tekniselle lautakunnalle. Vanhus- ja vammaisneuvosto toivoo, että kunnan kaikki toimialat toimivat ohjelman toimintalinjauksien ja toimenpiteiden mukaisesti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.