Kunnanhallitus, kokous 18.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Edustajien nimeäminen Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen ohjausryhmään

PuuDno-2017-122

Valmistelija

  • Annakaisa Arilahti, hallintopäällikkö, annakaisa.arilahti@puumala.fi

Kuvaus

Sanna Marinin hallitus on käynnistänyt sote-uudistuksen valmistelun. Uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Myös pelastustoimen järjestäminen siirretään maakuntien tehtäväksi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden vaikuttavuutta ja tuottavuutta parannetaan, palveluiden kustannusten nousua hillitään ja niiden läpinäkyvyyttä ja avoimuutta lisätään.

Hallitusohjelmassa todetaan, että uudistus tarvitsee tuekseen toimivat tietojärjestelmä- ja tiedonhallintajärjestelmät sekä kattavan tietopohjan ja yhtenäisen tavan raportoida. Tietojärjestelmien yhteensovittaminen, ICT-valmistelu ja muu sote-kehittämistyön rahoitus turvataan siirtymävaiheen aikana.

Visioina on, että Suomi on maa, jossa jokainen saa hoitoa, hoivaa ja huolenpitoa oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti. Palvelut ovat kustannustehokkaita ja vaikuttavia. Ne rakentuvat joustavasti ja kokonaisvaltaisesti ihmisen elämäntilanteiden ja tarpeiden ympärille. Sosiaali- ja terveysministeriön osoittamassa valmistelun rahoituksessa ei ole vielä kyse tulevan sote-uudistuksen toimeenpanosta, vaan vapaaehtoisen alueellisen yhteistyön ja yhteisen valmistelun tukemisesta. Hankkeissa voidaan jatkaa edellisellä vaalikaudella tehtyä valmistelua sekä alueen kuntien ja kuntayhtymien aloittamaa, välttämättömäksi osoittautunutta kehittämistyötä. Tässä vaiheessa on ollut haettavana rahoitusta Rakenneuudistukseen ja Tulevaisuuden sote-keskus - ohjelmaan.

Rakenneuudistushakemuksessa on huomioitu seuraavat näkökulmat:
1. Vapaaehtoinen alueellinen valmistelu ja hankekoordinaatio
2. Johtamisen ja ohjauksen kehittäminen
3. Toimintatapojen ja -prosessien uudistaminen ja yhtenäistäminen digitaalisten välineiden avulla.

Näiden lisäksi valionavustusta on haettu maakuntien yhteisille kehittämishankkeille, mm. asiakas- ja potilastietojärjestelmälle. Rakenneuudistuksen valtionavustushaku ja sen tavoitteet nivoutuvat yhteen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kanssa. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa toteutetaan aluellisilla kehittämishankkeilla. Niissä painotetaan peruspalveluiden saatavuutta edistäviä kehittämistoimia, jotka samalla tukevat hallitusohjelman mukaisen hoitotakuun tiukentamisen mahdollisuuksia.

Ohjelman tarkoituksena on kehittää laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, josta ihminen saa palvelunsa sujavasti avun yksilöllisiin tarpeisiinsa. Sosiaali- ja tervyskeskuksessa hyödynnetään uudenlaista työnjakoa, tarjotaan eri ammattilaisten ja erityistason konsultaatioita sekä hyödynnetään digitalisointia. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksen ei tarvitse tarkoittaa uutta yhteistä rakennusta, vaan kussakin maakunnassa sen palvelut ja tilat sekä toimintamallit suunnitellaan vastaamaan asukkaiden tarpeisiin.

Asiakkaalle kehittämistyö näkyy perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden, laadun, yhteentoimivuuden, saavutettavuuden ja tehokkuuden parantumisena. Johtamismallit ja näyttöön perustuvat menetelmät tukevat asiakaslähtöisyyttä sekä työntekijöiden kehittymistä ja hyvinvointia. Tarkoituksena on myös vahvistaa kansalaisten luottamusta julkisesti järjestettyihin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Etelä-Savon maakuntaa koskevat rahoitushakemukset on toimitettu ministeriöön 23.4.2020. Hankehallinnoijana toimii Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä. Sitoumukset hankkeisiin osallistumisesta on pyydetty Vaalijan kuntayhtymältä, Etelä-Savon pelastuslaitokselta sekä Pieksämäen kaupungilta. Hankehakemuksissa on huomioitu mahdollisuus ottaa Itä-Savon organisaatiot mukaan yhteiseen työskentelyyn.

Hankehakemusten valmistelun yhteydessä on käynnistetty hankeoppaiden mukainen johtoryhmätyö. Johtoryhmässä on edustettuina uudistuksessa mukana olevien organisaatioiden virkamiesjohto, seutukaupunkien johto, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, THL:n aluekoordinaattori, kolmannen sektorin edustus sekä henkilöstön edustus.

Hankekokonaisuudelle on tarve nimetä myös ohjausryhmä. Ohjausryhmä toimii poliittisen vuorovaikutuksen, linjausten ja päätöksenteon areenana. Jokainen siihen edustajansa lähetettävä organisaatio vastaa mahdollisista kokouspalkkioista ja matkakustannuksista.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän hallitus pyytää seuraavia organisaatioita nimeämään edustajansa Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen ohjausryhmään: Vaalijalan kuntayhtymä (2-3 hlöä), Etelä-Savon maakuntaliitto (1-2 hlöä), Etelä-Savon pelastuslaitos (1-2 hlöä) sekä seuraavat kunnat (2 hlöä/kunta): Mikkeli, Pieksämäki, Mäntyharju, Juva, Hirvensalmi, Pertunmaa, Kangasniemi ja Puumala.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää nimetä kaksi edustajaa Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen ohjausryhmään.

Päätös

Kunnanhallitus nimesi kunnanhallituksen pj. Harri Kautosen ja valtuuston pj. Unto Pasasen Etelä-Savon sote-maakuntauudistuksen ohjausryhmään.

Tiedoksi

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, valitut edustajat, talouspalvelut/palkat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
-   se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Puumalan kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Puumalan kunnan kunnanhallitus.

Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
–    päätös, johon haetaan oikaisua
–    se, millaista oikaisua vaaditaan
–    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Puumalan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: Keskustie 14, Puumala
Sähköpostiosoite: kirjaamo@puumala.fi
Puhelinnumero: 015 888 9500
Kunnan kirjaamon aukioloaika: ma – pe 9.00 – 15.00