Kuvaus
Vuoden 2022 vanhusneuvostopäivä järjestettiin hybriditapahtumana 2.11.2022. Puumalan kunnan vanhus- ja vammaisneuvostosta osallistui tapahtumaan etäyhteydellä neljä jäsentä sekä hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja. Vanhusneuvostopäivä on Avoimen hallinnon ohjelman yhdessä ministeriöiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa järjestämä vuotuinen yhteistyötilaisuus. Vuonna 2022 tapahtuman aamupäivä oli yhteinen vanhus- ja vammaisneuvoistoille. Iltapäivän ohjelma oli eriytetty. Luentojen lisäksi vanhusneuvostonpäivän aikana pidettiin pienryhmäkeskusteluja. Vanhusneuvostopäivän aikana kuultiin ja keskusteltiin seuraavista teemoista:
- Hyvinvointialueuudistuksen iso kuva. Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä kertoi missä mennään juuri nyt hyvinvointialueuudistuksen osalta. Valmistelussa keskitytään välttämättömiin valmistelutoimenpiteisiin, jotta valmius järjestämisvastuun siirtoon on kaikilla alueilla vuoden 2023 alussa. Vuodenvaihteen muutokset ovat pieniä asiakkaiden ja henkilöstön näkökulmasta. Tilapäiset häiriöt ovat todennäköisiä useilla alueilla. Asiakasohjaukseen ja muuhun palvelutoimintaan liittyvät häiriöt ovat myös mahdollisia. Häiriöitä pyritään minimoimaan ennakoinnilla ja varautumisella. Muutosten toteutus jatkuu vuodenvaihteen jälkeen. Toiminnan vakiinnuttaminen kestää useamman vuoden. Hyvinvointialueuudistuksessa tapahtuu samanaikaisesti useita suuria muutoksia: rakenteellinen muutos, tehtävien, prosessien ja tekniikan muutos sekä ajatusten, asenteiden ja toimintatapojen muutos. Lakisääteisinä vaikuttamistoimieliminä vanhus- ja vammaisneuvostoilla on tärkeä asema huolehtia oman kohderyhmän asioista hyvinvointialueilla.
- Hyvinvointialueiden neuvostojen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä. Kankaanpään vanhusneuvoston puheenjohtaja Lauri Ahopelto ja Mikkelin vammaisneuvoston puheenjohtaja Kauko Väisänen kertoivat neuvostojen toiminnasta alueillaan.
- Paneelikeskustelu: Kuinka rakentaa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnissa ja hyvinvointialueilla? Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen (valtiovarainministeriö), puheenjohtaja Lauri Ahopelto (Kankaanpään vanhusneuvosto), vammaisneuvoston puheenjohtaja Kauko Väisänen (Mikkelin vammaisneuvosto) ja projektipäällikkö Anna-Maija Ahonen (Etelä-Karjalan järjestöjen ja maakunnan Kumppanuusverkosto -hanke) keskustelivat aiheesta.
- Yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman kertoi yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävistä, syrjintäyhteydenotoista, tavanomaisimmista syrjintäperusteista, yhdevertaisuuslaista, yhdenvertaisuusasioista hyvinvointialueuudistuksessa ja yhdenvertaisuusvaltuutetun eduskuntakertomuksesta.
- Vanhusasianvaltuutetun toiminta. Vanhusasianvaltuutettu Päivi Topo kertoi työstään ja työnkuvastaan.
- Ikääntyneiden digiosallisuus. Vastaava suunnittelija Suvi Hiltunen Ikäteknologiakuksesta esitteli osallisuutta digitalisoituvassa yhteiskunnassa, ikääntyneiden digiosallisuutta, digitaalisia palveluja ja digiosallisuuden edistämisen tasoja. Lisäksi aiheesta keskusteltiin ryhmissä.
- Liikkumisen suositukset – teoriasta käytäntöön. UKK-instituutti ja Luustoliitto muistuttivat liikkumisen tärkeydestä.
- Asumisen ennakointi ja varautuminen. Nina Leino (Vanhustyön keskusliitto) sekä kokemusasiantuntija Risto Kangas-Ikkala toivat esille ikääntyneiden asumisasiaa hyvinvointialueuudistuksessa, varautumisperiaatteita ja yleistietoa ikääntyvien asumisesta.
- Kuinka rakentaa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnissa ja hyvinvointialueilla? Katja Borodulin Ikäinstituutista kertoi vanhusneuvostokyselyn 2022 alustavia tuloksia. Kyselyssä olleet aiheet saivat vastausten perusteella (kaikki vastaajat) seuraavat kouluarvosanat: Liikuntamahdollisuuksien järjestäminen (ka 7,9), Ikääntyneiden kohtaamismahdollisuuksien järjestäminen (ka 7,2). Psyykkisen toimintakyvyn tukeminen (ka 6,6) ja Kunnan yhteistyö järjestöjen ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa ikääntyneiden toimintakykyä tukevien toimintojen sisältöjen suunnittelussa ja tuottamisessa (ka 7,5). Liikunnan osalta kehittämiskohteiksi todettiin liikuntaryhmien järjestäminen toimintakyvyltään heikentyneille, kuljetukset liikuntapalveluihin sekä ulkoiluryhmät ja ulkoiluapu. Kohtaamismahdollisuuksissa kehittämiskohteiksi nousivat kuljetukset, tapaamispaikat ja -tilat sekä iäkkäiden äänen kuuluminen paikallisessa päätöksenteossa. Psyykkisen toimintakyvyn osalta kehittämiskohteita olivat mahdollisuudet ylläpitää psyykkistä toimintakykyä ja asioista puhuminen enemmän ääneen. Aiheesta oli myös paneelikeskustelu, johon osallistuivat Kaarina Tamminiemi (SOSTE), Sami Niemi (Kuntaliitto) ja Tapani Kauppinen (THL).
Vanhusneuvostopäivän anti oli monipuolinen ja ajankohtainen. Tarkempaa tietoa päivän esitysten sisällöstä on koottuna Avoimen Hallinnon nettisivuille.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi
Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsee vanhusneuvostopäivän 2.11.2022 annin tietoonsa saatetuksi.
Päätös
Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsi vanhusneuvostopäivän 2.11.2022 annin tietoonsa saatetuksi.