Valmistelija
Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi
Kuvaus
Kuntaan on saapunut 27.2.2020 seuraava kuntalaisaloite:
"Tämä kuntalaisaloite perustuu Kuka kuuntelee köyhää? -toiminnan syksyn 2019 aikana keräämään materiaaliin ja sen suurimmaksi osa-alueeksi muodostuneeseen ongelmaan: ikäihmisten olot syrjäkylillä. Lisäksi Puumalaan olisi hyvä luoda lisää työpaikkoja sekä kuntouttavaan työhön lisää mahdollisuuksia.
Ratkaisuehdotus, joka auttaisi useissa esille tulleissa ongelmissa olisi perustaa uusi työ "yleismies Jantunen", jolle kunta kustantaa palkan, bensat ja riittävän tilavan auton: "Jantunen" on näppäräja vaitiolovelvollinen tyyppi joka kiertää kylillä, kantaa tarvittaessa puut, etsii tv-kanavat, auttaa verkkopankkiasioissa tai erilaisten hakemusten kanssa, tuo kauppatavarat, käy ikäihmisten kanssa Mikkelissä hoitamassa asiat ja tuo samalla "Irmalle" jääkaapin ekotorilta, kantaa sen sisälle ja laittaa paikalleen jne. Ottaa välillä kyytiin diakonissan, vapaaehtoisen tai SPR:n ystävän juttelemassa ihmisille, Konepisteen isännän helloineen, kuntouttavassa olevan (tälle ei sosiaaliohjaajan mukaan ole estettä, kun palvelun tuottaa kunta tms voittoa tuottamaton taho) pomimaan marjat, siivoamaan, leipomaan, juttelemaan tai kunnostamaan rempallaan olevia kohteita tms. Monipuolisempi kuin esim. Reissu-Ellu; tuleeko myös edullisemmaksi kunnalle? Puumalassa on ongelmana mm. se, että Kela-taksilla ei saa pysähtyä hakemaan samalla lääkärireissulla lääkkeitä, vaan autottoman on erikseen tilattava kallis taksi apteekkiin pääsyä varten. Valtakirjalla tai muulla menettelyllä "Jantunen" syrjäkylillä kulkiessaan voisi tuoda tarvittavat lääkkeet. "Jantusen" kyytiin mahtuu myös kierrätyksen tavaroita, vaatteita ja EU-avustusruokia. "Jantunen" loisi turvaa syrjäkylien ikäihmisille käymällä vaativissa paikoissa esim. päivittäin/viikoittain; asiakas voisi luottaa siihen että ei jää ihan yksin; että joku huolehtii ja "pitää silmällä". Tällä olisi valtava merkitys syrjääntymisvaarassa oleville. Myös esimerkiksi vakavammin (väliaikaisesti tai pysyvästi) sairastuneille "Jantusesta" apureineen olisi todella suuri apu; kaikilla ei ole mahdollisuutta omaisten tukeen ja apuun. Aiemmin täysin itsenäisesti pärjännyt voi olla todella hukassa opetellessaan elämään uudestaan esimerkiksi vakavan sairauskohtauksen jälkeen ja tarvitsee apua päivän arkiaskareissa. Kotihoito ei ehdi pakollisen hoidontarpeen, ruoan ja lääkkeiden antamisen lisäksi muuhun; "Jantunen" on tässäkin monipuolisempi ja voi toimia yhdessä kotihoidon kanssa.
Vähintään yksi (tai jopa kaksi?) Puumalassa työllistyy ja saadaan monipuolinen kuntouttavan paikka samalla. Kari Laamasen työpajan ja paikallisten yritysten varpaille ei tallota, kun tämä palvelu kohdistetaan vain heille, joille esim. sosiaalitoimisto katsoo avun olevan välttämätöntä (esimerkiksi sairastumisen vuoksi) ja/tai joilla ei ole työpajan/yritysten palveluihin muutenkaan vaaraa.
Päätösehdotus
Esittelijä
Anne Julin, palvelujohtaja, anne.julin@puumala.fi
Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää antaa aloitteesta lausuntonsa.
Päätös
Vanhus- ja vammaisneuvosto esittää lausuntonaan seuraavaa:
Vanhus- ja vammaisneuvoston mielestä aloitteen ajatus on hieno, mutta toteuttaminen kunnan toimesta kyseenalainen. Neuvostossa heräsi asian tiimoilta mm. seuraavia ajatuksia:
- Aloitteessa oleva Yleismies "Jantusen" toimenkuva on todella laaja. Keneltä löytyy osaaminen tähän kaikkeen?
- Miten taataan vaitiolovelvollisuus sosiaali- ja terveystoimen asiakkaiden kanssa työskennellessä?
- Useita aloitteessa esille tulleita tehtäviä saadaan hoidettua puumalalaisten yritysten ja yhdistysten toimesta.
- Kaikkea palvelua ei kunnan tule antaa ilmaiseksi. Palvelua tarvitsevat saavat sitä kyllä sosiaali- ja terveyspalvelujen toimesta.
- Kuntalaisille tulee aktiivisemmin tiedottaa jo olemassa olevista eri palveluista.