Kunnanhallitus, kokous 25.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Central Baltic Europe -hankehaku

PuuDno-2024-96

Valmistelija

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta on yhdessä kumppaneiden kanssa valmistellut rahoitushakemusta Central Baltic Europe -ohjelman kohdennettuun hakuun. Hankkeen nimi on "Hiilineutraalit matkaketjut Itä-Suomessa ja Itä-Virossa".

Hankkeen tavoitteena on hiilineutraalien matkaketjujen kehittäminen Suomessa ja Virossa. Hankkeessa toteutetaan kehittämistoimenpiteitä siten, että kestävien matkustusmuotojen yhdistäminen olisi sujuvaa, vaivatonta ja nopeaa. Toimenpiteet kohdistuvat sähköisen vesiliikenteen ja vesireittien kehittämiseen, pyöräilyreittien ja pyöräilymahdollisuuksien kehittämiseen, latausinfrastruktuurin rakentamiseen ja kumppaneiden yhteisiin toimenpiteisiin mm. markkinoinnissa, varausjärjestelmien kehittämisessä sekä eri toimintamallien pilotoinnissa.

Puumalan kunta toimisi hankkeessa hallinnoijana eli ns. lead partnerina. Hankkeen kesto olisi alustavan suunnitelman mukaan 3 vuotta, mutta aika voi olla myös pidempi.

Hankerahoitusta haettaisiin Central Baltic Europe -ohjelman kohdennetusta hausta, jonka prosessi on kaksivaiheinen. Ensimmäinen hakukierros päättyy huhtikuun lopussa ja valintakomitean arvioimat parhaat hakemukset pääsevät toiselle hakukierrokselle, joka on auki lokakuussa 2024. Ensimmäiseltä hakukierrokselta jatkoon päässeet hakemukset julkaistaan syyskuun puolessa välissä ja lopulliset valinnat toisen hakukierroksen jälkeen julkaistaan helmikuussa 2025.

Kohdennettu haku on suunnattu Suomessa Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntiin, Virossa Keski-, Itä- ja Lounais-Viroon ja Latviassa Latgalen ja Vidzemen aluille. Kyseessä olevaan kohdennettuun hakuun on varattu 30 miljoona euroa. EU-tuen osuus hankkeissa on 80 % ja omarahoituksen osuus 20 %.

Haettava hanke kohdennettaisiin ohjelmatavoitteeseen 5, jonka tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Rajat ylittävän yhteistyön tuloksena hiilidioksidipäästöt vähenevät ns. intermodaalisen liikenteen solmukohdista ja alueilta.

Hanketta on valmisteltu kevään 2024 aikana yhteistyössä Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön, Taipalsaaren kunnan sekä virolaisten kumppaneiden kanssa. Kumppaneiksi on sitoutuneet Jöhvin, Alutagusen ja Toilan kunnat. Valmistelijat ovat konsultoineet rahoitusohjelman sihteeristöä. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 3,8 miljoonaa euroa.

Kunnan hallintosäännön § 14 mukaan kunnanhallitus päättää yli vuoden kestävistä EU-hankkeista. Puumalan kunnanhallitukselta pyydetään tässä vaiheessa sitoutumista lead partnerin rooliin ja valtuutta jättää hakemus haun ensimmäiseen vaiheeseen, jonka deadline on huhtikuun lopussa. Mikäli hanke tulisi valituksi jatkoon toiselle hakukierrokselle, tarvitaan Puumalan kunnanvaltuuston päätös hankkeeseen osallistumisesta ja omarahoitusosuuteen sitoutumisesta. Tämän ajankohta olisi syksyllä 2024.

Oheismateriaalina on hankehakemuksen tiivistelmän luonnos.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puumalan kunta jättää hankehakemuksen Central Baltic Europe -ohjelman kohdennettuun hakuun ja että kunta toimii hankkeen hallinnoijana. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan jättämään hakemuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hankekumppanit, tekninen toimi