Hyvinvointilautakunta, kokous 18.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Kuntalaisaloite: Koiralatu

PuuDno-2023-172

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Asta Kuronen on jättänyt 30.12.2023 lähetetyllä sähköpostilla seuraavan aloitteen:

"Haluaisin tehdä kuntalaisaloitteen koirahiihto ladusta. Kun pururadalle ei saa koirien kanssa mennä, niin toivoisin kunnan järjestävän sellaisen ladun, minne myös koirat olisivat tervetulleita. Ladun pituus ei tarvitsisi olla pitkä, eikä sen tarvitse olla mäkinen tai mutkainen. Hyvin yksinkertainen pohja olisi paras ja turvallisin. 

Toivottavasti myös Puumalaan saadaan, edes kokeilumielessä, pätkä hiihtolatua."

Päätösehdotus

Esittelijä

Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää asian valmisteltavaksi tekniselle toimialalle yhteistyössä liikuntapalvelujen kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Virpi Tuovinen, vapaa-aikasihteeri, virpi.tuovinen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnanhallitus on osoittanut kuntalaisaloitteen koiraladusta valmisteltavaksi tekniselle toimialalle yhteistyössä liikuntapalvelujen kanssa (khall 22.1.2024 §14). Aloitetta koirahiihtoladusta on käsitelty teknisten toimialan ja liikuntapalvelujen yhteisessä kokouksessa 12.2.2024.

Järjestyslaissa (612/2003) säädetään rajoituksia liikkumiselle ja muita velvoitteita, joiden tavoitteena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Laki rajoittaa eläinten kävelyttämistä ja tuomista muun muassa yleiseen käyttöön kunnostetuille hiihtoladuille. Jos koirien ulkoiluttaminen on kuitenkin erikseen sallittu yleiseen käyttöön kunnostetulla ladulla, on se tällöin luvallista. Sen sijaan sellaisia latuja kohtaan, jotka eivät ole yleisessä käytössä, ei ole säädetty rajoituksia. Koiria koskeva kielto ei kuitenkaan koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, käytännössä poliisikoiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa tai näkövammaisen opaskoiraa.

Puumalan kuntoradan hiihtoladulle koirien tuominen ei ole sallittua järjestyslaissa mainituista syistä. Kuntalaisaloitteen mukainen koirahiihtolatu on viikolla 7 tehty kevättalveksi 2024 Keskustien ja Kantatie 62:n väliselle pellolle, osoitteeseen Keskustie 24. Koiraladun ylläpidosta vastaa tekniset palvelut.

Koiralatua varten koottiin liikuntapalvelujen toimesta koiralatuetiketti, joka on seuraava:

Varaudu aina yllättäviin tilanteisiin. Koirahiihto on vauhdikas laji, jossa huippuvauhdit ovat jopa 30-40 km/h luokkaa. Pysähtyessä pidä koira lähelläsi ladun reunassa tai jalkojesi välissä.

-          Koirahiihtoladulla koiran tulee olla aina kytkettynä, eikä kävely laduilla ole sallittua.

-          Jos edelläsi on koirakko, ilmoita ohitusaikeesi ajoissa ja kuuluvasti. Kerro, kummalta puolelta tulet ohi (yleensä vasemmalta). Anna ohitettavalle aikaa ottaa oma koiransa halutessaan lähemmäs tai kokonaan ladun sivuun.

-          Jos olet ohitettavana, siirry ladun laitaan (yleensä oikean reunaan), hidasta vauhtiasi ja tarvittaessa pysähdy, jotta koirasi on varmasti hallinnassasi.

-          Koirille sallituilla ladulla voi olla myös koirattomia hiihtäjiä. Ilmoita myös heille ohitusaikeesi ajoissa ja ohita riittävän kaukaa ja turvallisella vauhdilla. Kiitä!

-          Pyri pitämään koirasi pois perinteisen hiihtotyylin latu-uralta. Ura rikkoontuu ja epätasaisella alustalla kovissa vauhdeissa koiran nyrjähdysvammojen riski kasvaa.

-          Anna koirasi tehdä tarpeensa jo ennen hiihtolenkkiä ja korjaa ehdottomasti mahdolliset jätökset aina pois ladulta!

-          Älä missään nimessä tuo aggressiivista tai arvaamattomasti käyttäytyvää koiraa ladulle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anna-Mari Summanen, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, anna-mari.summanen@puumala.fi

Hyvinvointilautakunta toteaa kuntalaisaloitteen koiraladusta käsitellyksi ja toteutetuksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.