Kunnanhallitus, kokous 11.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Puumalan kunnan liukuvan työajan periaatteet

PuuDno-2023-111

Valmistelija

  • Mervi Kelloniitty, hallintopäällikkö, mervi.kelloniitty@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunnan kunnanvirastossa siirryttiin liukuvan työajan käyttöön kunnanhallituksen päätöksellä 11.10.1989 § 501. Liukuvan työajan sääntöjä on päivitetty edellisen kerran kunnanhallituksen päätöksellä 5.5.1997 § 138.

KVTES:n III luvun 31 §:n mukaan työnantaja päättää liukuvan työajan ehdoista ja käyttöönotosta sekä siitä, mihin henkilöstöryhmiin järjestelmää sovelletaan. Ellei viranhaltija/työntekijä nimenomaisesti ilmoita jättäytyvänsä järjestelmän ulkopuolelle, työnantajan ja työntekijän/viranhaltijan kesken katsotaan sovitun liukuvasta työajasta.

KVTES:n III luvun 32 §:n mukaan työnantaja määrittää liukuvan työajan periaatteet. Työnantaja määrittää liukuvassa työaikajärjestelmässä olevan kiinteän työajan, jonka aikana viranhaltijan/työntekijän on oltava työpaikalla tai työnantajan muussa hyväksymässä paikassa työnantajan käytettävissä. Työnantaja määrittää myös liukuma-ajat. Liukuma-aika ja kiinteä työaika yhdessä voivat muodostaa enintään 12 tunnin pituisen ajanjakson ruokatauko mukaan lukien.

KVTES:n n III luvun 33 §:n mukaan liukuvassa työajassa säännöllinen työaika voi ylittyä enintään 50 tuntia (+saldo) tai alittua enintään 6 tuntia (-saldo). Työnantaja ja työntekijä voivat sopia, että työajan ylitysten kertymää vähennetään työntekijälle annettavalla palkallisella vapaa-ajalla. Työnantajan on työntekijän sitä pyytäessä pyrittävä antamaan vapaa-aika kokonaisina työpäivinä.

Tällä hetkellä Puumalan kunnassa liukuva työaika on käytössä toimistotyöaikaa (KVTES luku III § 8) tekevällä henkilöstöllä, pl. kunnanjohtaja, hyvinvointi- ja kulttuurijohtaja, tekninen johtaja ja markkinointipäällikkö sekä yleistyöaikaa (KVTES luku III § 7) tekevillä koulunkäynninohjaajilla. Työaikaliukumat ovat aamulla klo 7.00-9.00 ja iltapäivällä klo 15.00-17.00. Työaikaa seurataan sähköisellä työajanseurantajärjestelmällä, jonka raportointia esihenkilöt on velvoitettu seuraamaan.

Liukuvan työajan periaatteita on syytä päivittää esiintyneiden tarpeiden mukaisesti laajentamalla liukumarajoja niin, että aamuliukuma on klo 6.00-9.00 ja iltapäiväliukuma on klo 15.00-19.00. 

Liitteenä olevat liukuvan työajan periaatteet ovat voimassa 1.10.2023 alkaen toistaiseksi.

Asiaa on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 8.9.2023 § 14. Kokouksessa aamuliukumaa muutettiin klo 7.00-9.00.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Niina Kuuva, kunnanjohtaja, niina.kuuva@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan Puumalan kunnan liukuvan työajan periaatteet.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.