Kunnanhallitus, kokous 7.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 Lausunnon antaminen saaristotypologialuonnoksesta

PuuDno-2020-71

Valmistelija

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kuvaus

Saaristoasiain neuvottelukunta, SANK, käynnisti vuoden 2020 alussa saaristokriteerien määrittämistyön. Tarve saaristokriteerien määrittämiselle tuli esille saaristokunta- ja osakunta-asetuksen valmistelun yhteydessä, jolloin kävi ilmi, että saaristokuntia määrittävät kriteerit ovat tulkinnanvaraiset. Määrittämistyön tavoitteena on laatia saaristoalueita ja saaristokuntia paremmin kuvaavat kriteerit, jotka vähentävät sekä saariston käsitteen, että saaristokunnan määritelmän tulkinnanvaraisuutta.

Työ muodostuu kahdesta kokonaisuudesta; saariston käsitteen tarkentamisesta sekä saaristoisia kuntia määrittelevien kriteereiden laatimisesta. Työn ensimmäisen kokonaisuuden tuloksena on syntynyt saaristotypologia, joka tarkentaa saariston käsitettä. Reunaehdot saariston käsitteen määrittämiselle tulee saaristolaista: Saaristoon katsotaan kuuluviksi sellaiset merialueen ja sisävesistöjen saaret, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä, sekä muut saaret ja mantereiden alueet, jotka ovat muutoin olosuhteiltaan saaristoon verrattavissa (Saaristolaki 3 § saariston käsite).

Työn toinen vaihe, saaristoisia kuntia määrittävien kriteerien laadinta, on vielä kesken.

SANK pyytää kommentteja maakuntien liitoilta sekä kunnilta liittyen saaristotypologialuonnokseen. Saaristotypologialuonnoksen mukaan saaristoalueet jaettaisiin neljään eri luokkaan: ulkosaaristo, välisaaristo, sisäsaaristo ja mantereen puoleinen saaristo. Typologia on kuvattu tarkemmin maakuntakohtaisen aineiston yhteydessä.

Luonnoksen mukaan Puumala kuuluisi suurilta osiltaan sisäsaaristoalueeseen. Kunnan eteläisimmät osat kuuluisivat välisaaristoalueeseen ja pohjoisimmat osat eivät kuuluisi saaristoalueisiin lainkaan.

Oheismateriaalina Etelä-Savoa koskeva typologialuonnos

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää todeta lausuntonaan, että se pitää typologialuonnosta hyvänä ja se kuvaa todenmukaisesti ainakin Puumalassa vallitsevia saaristo-oloja. Tältä osin typologia muodostaa hyvän lähtökohdan työn jatkamiselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Saaristoasiain neuvottelukunta

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.