Kunnanhallitus, kokous 27.5.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Ryhälän osayleiskaavan päivittäminen, kaavaluonnos

PuuDno-2019-93

Valmistelija

  • Merja Tuomainen, maankäyttöteknikko, merja.tuomainen@puumala.fi

Kuvaus

Puumalan kunta päivittää osayleiskaavoja tarpeen mukaan samassa järjestyksessä kuin osayleiskaavat on laadittu. Ryhälän osayleiskaavan päivittämisen vireille tulosta on ilmoitettu kunnan kotisivuilla ja kaavoituskatsauksessa 9.1.2018. Suunnittelualueeseen kuuluu voimassa olevan Ryhälän osayleiskaavan alue ja kaavaton alue Pistohiekankankaalla. Suunnittelualueella on vain sisäjärviä.

Kaavoituksen tavoitteet ja mitoitusperusteet ovat samat kuin alkuperäisissä kaavoissa. Rakennuspaikkojen määrä ei muutu. Keskeisenä tavoitteena on sovittaa yhteen luonnonsuojelun ja maanomistajien tasapuolisen kohtelun tavoitteet sekä tukea maaseudun elinvoimaisuutta. Kaavan laadinnassa hyödynnetään voimassa olevan kaavan yhteydessä tehtyjä selvityksiä. Tarvittaessa laaditaan tarkentavia selvityksiä, joiden tarpeellisuudesta keskustellaan kaavaa ohjaavien viranomaisten kanssa viranomaisneuvottelujen yhteydessä.

Viran puolesta tehtävien muutosten ja korjausten lisäksi maanomistajilla on mahdollisuus esittää muutostarpeita. Rakennuspaikkaa voidaan mm. siirtää tai käyttötarkoitusta muuttaa, jos muutokselle on erityinen syy. Maanomistajien hakemuksesta toteutuneista muutoksista voidaan periä maankäyttö- ja rakennuslain 76 §:n perusteella maksu. Tekninen lautakunta on 12.3.2019 § 22 päättänyt, että Ryhälän osayleiskaavan päivittämisen maksu on 900 euroa muutoskohteelta ja enintään puolet kaavan laatimiskustannuksista.  

Yksi maanomistaja ehdottaa, että Ryhälän osayleiskaavan alueelta Pajajärveltä ja Iso-Vahvoselta siirretään maasto-olosuhteiden perusteella seitsemän rakennuspaikkaa Hurissalon osayleiskaavan alueelle Särkijärvelle ja Pitkäjärvelle. Ryhälän ja Hurissalon osayleiskaavojen päivittäminen on vireillä yhtä aikaa. Lisäksi toteutetaan kahden muun maanomistajan hakemuksesta kolmen loma-asunnon rakennuspaikan muutos maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Kaavamerkintöjä on muutettu toteutuneiden poikkeamislupien mukaisesti.

Kaavoitusmenettely on esitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa. Kaavaluonnos pidetään nähtävillä vähintään 30 päivän ajan kunnan kotisivuilla ja teknisessä toimistossa. Kuulutus on myös Puumala –lehdessä. Maanomistajille lähetetään kirje ja muutoskohteiden naapureille lisäksi karttaliite.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, kartta muutoskohteista ja kaavaselostus ovat liitteinä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matias Hilden, kunnanjohtaja, matias.hilden@puumala.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa Ryhälän osayleiskaavan päivityksen luonnosvaiheen julkisesti nähtäville.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.